Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Sýriu opustila polovica členov pozorovateľskej misie OSN

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Misia vznikla v apríli s cieľom dohliadať na prímerie medzi bojujúcimi stranami v Sýrii, ktoré však napokon zlyhalo.

Damask 25. júla (TASR) - Zo Sýrie odišla zhruba polovica členov pozorovateľskej misie OSN (UNSMIS), ktorá v týchto dňoch začína posledných 30 dní svojho pôsobenia v krajine. Uviedol to dnes námestník generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie Hervé Ladsous.

"Asi polovica vojenských pozorovateľov sa vrátila späť do svojich domovských krajín, takže misia funguje v zredukovanom formáte," vyhlásil na tlačovej konferencii v Damasku Ladsous, ktorého citovali internetové noviny Middle East Online.

Početne obmedzené tímy neozbrojených pozorovateľov budú podľa Ladsousa naďalej pôsobiť v jednotlivých sýrskych provinciách s ohľadom na svoje možnosti a aktuálnu bezpečnostnú situáciu.

Podľa zdrojov z misie UNSMIS od utorka večera zo Sýrie odišlo 150 pozorovateľov, ktorí sa do krajiny už nevrátia.

Misia, pozostávajúca z približne 300 neozbrojených vojenských pozorovateľov a 100 členov civilného podporného personálu, vznikla v apríli s cieľom dohliadať na prímerie medzi bojujúcimi stranami v Sýrii, ktoré však napokon zlyhalo.

Činnosť UNSMIS bola preto 16. júna pozastavená pre zvýšené riziko zo stupňujúceho sa násilia. Bezpečnostná rada OSN minulý týždeň predĺžila mandát misie o "posledných 30 dní".