Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri nálete na mešitu neďaleko Aleppa zahynulo najmenej 42 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mnohí ľudia sú stále uväznení pod troskami a je možné, že počet obetí ešte porastie.

Bejrút 16. marca (TASR) - Najmenej 42 ľudí prišlo dnes večer o život pri nálete na mešitu neďaleko severosýrskeho mesta Aleppo. Desiatky ďalších utrpeli zranenia. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

"Lietadlá neznámej totožnosti sa zamerali na mešitu počas večerných modlitieb," povedal pre agentúru DPA šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. Ďalej uviedol, že medzi obeťami sú najmä civilisti.

K incidentu podľa jeho slov došlo v dedine, ktorú majú pod kontrolou povstalci, ležiacej neďaleko mesta al-Atárib.

"Mnohí ľudia sú stále uväznení pod troskami a domnievame sa, že počet obetí ešte porastie," dodal Rahmán. Miestni aktivisti uviedli, že v mešite bolo v čase náletu okolo 300 ľudí.

Podľa aktivistov z Idlibského mediálneho centra (IMC) zahynulo pri nálete minimálne 50 ľudí.

Záchranári z dobrovoľníckej organizácie Biele prilby zverejnili fotografie zachytávajúce, ako zranených nakladajú do sanitiek. Na ich záberoch vidieť tiež ľudí, ktorí sa v panike pokúšajú pod troskami nájsť ďalších preživších.

Krátko predtým, než nálet zasiahol mešitu, sa vzdušné útoky odohrali aj vo viacerých dedinách ležiacich taktiež v okolí Aleppa vrátane zmieneného Atáribu. V týchto oblastiach v súčasnosti žijú ako utečenci mnohí civilisti, ktorí z Aleppa utiekli po tom, ako kontrolu nad ním prevzala sýrska vláda.