Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sýrsky prezident B. Asad navštívil ruskú leteckú základňu Humajmím

Sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: TASR/AP

Asada sprevádzal náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov.

Bejrút 27. júna (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad vykonal inšpekciu ruskej leteckej základne Humajmím na západe Sýrie. Asada sprevádzal náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na sýrske armádne zdroje.

Základňa sa nachádza neďaleko pobrežného mesta Lázikíja. Na záberoch je vidno Asada, ako nahliada do kokpitu ruskej bojovej stíhačky SU-35. Na záberoch vidno aj obrnené transportéry.

Intervencia ruských vzdušných síl proti povstalcom a extrémistom pomohla od septembra 2015 nakloniť sýrsku občiansku vojnu rozhodne na stranu Asadových vládnych síl.

Kremeľ dnes odmietol varovanie Bieleho domu, že Asad a jeho vláda pripravujú nový chemický útok. Asad má podľa Washingtonu "zaplatiť vysokú cenu" za tento prípadný krok. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vyhlásil, že "takéto vyhrážky voči legitímnym lídrom Sýrie sú neprijateľné".

Varovanie Bieleho domu z noci nadnes prišlo práve v čase vystupňovania napätia medzi sýrskym režimom a sýrskymi opozičnými silami podporovanými Spojenými štátmi.

Napätie sa prejavilo aj v rovine vojenskej konfrontácie - napríklad keď Spojené štáty 18. júna na východe Sýrie zostrelili vojenské lietadlo sýrskej armády.

Okrem toho od začiatku mája americké sily v oblasti at-Tanf pri hraniciach Sýrie s Irakom a Jordánskom najmenej trikrát bombardovali pozície provládnych jednotiek, ktoré údajne ohrozovali vojakov koalície.