Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Svetoví lídri sú šokovaní streľbou v americkej základnej škole

Americký prezident Barack Obama si utieral oči, keď rozprával o masakre na škole v Connecticute. Foto: TASR/AP Photo

Sústrasť vyjadrili viacerí svetoví lídri ako kráľovná Alžbeta II., britský premiér David Cameron či austrálska premiérka Julia Gillardová.

Londýn/Bangkok/Sydney/Peking 15. decembra (TASR) - Šok a prejavy hlbokej sústrasti sú prvými reakciami na piatkovú masakru na škole v americkom Connecticute. Jej 27 obetí, z toho 20 detí, má na svedomí 20-ročný muž, identifikovaný ako Adam Lanza, ktorý po čine spáchal samovraždu.

Americký prezident Barack Obama v reakcii na masakru v Newtowne sľúbil opatrenia, aby sa zabránilo takýmto tragédiám, no nekonkretizoval ich.

Piatkové krviprelievanie opäť v Spojených štátoch oživilo dlhodobú verejnú debatu o potrebe zavedenia reštrikcií na vlastníctvo strelných zbraní. Pred Bielym domom sa ešte v piatok večer zhromaždilo niekoľko stoviek aktivistov so sviečkami, ktorí vyzývali prezidenta Baracka Obamu, aby presadil striktnejšie zbrojné zákony.

Rovnaké výzvy zazneli aj od príbuzných obetí iných masakier z nedávnej minulosti. Za posledných päť mesiacov došlo v Spojených štátoch k minimálne štyrom podobným streľbám väčšieho rozsahu.

Austrália zažila podobnú tragédiu

Austrálska premiérka Julia Gillardová v reakcii na tragédiu vyjadrila smútok nad stratou detí a ich učiteľov.

Austrália, ako pripomína agentúra AP, zažila podobnú tragédiu v roku 1996, keď prišlo o život 35 ľudí. Masaker vyvolal v Austrálii diskusiu o vlastníctve zbraní a viedol k prijatiu prísneho zbrojného zákona, ktorého súčasťou je aj zákaz poloautomatických zbraní.

V podobnom duchu ako Gillardová sa vyjadril aj britský premiér David Cameron. "V myšlienkach som s tými, ktorí sú zranení, a tými, ktorí prišli o svojich najdrahších. S hlbokým smútkom sme s tými, ktorí prišli o deti vo veku, keď mali pred sebou ešte celý život," dodal.

Kráľovná Alžbeta II. zaslala v piatok prezidentovi USA Barackovi Obamovi kondolenčný list, v ktorom vyjadrila hlboký smútok a šok nad tragédiou v Newtowne a požiadala ho, aby tlmočil prejav jej sústrasti americkému ľudu.

Agentúra DPA pripomenula, že aj v Británii došlo k podobnej tragédii v roku 1996, keď strelec v škótskom meste Dunblane v telocvični základnej školy zastrelil 16 detí.

V Japonsku hlavnou udalosťou spravodajstva

V Japonsku, kde je vlastníctvo zbraní prísne regulované a kde registrujú len veľmi málo trestných činov s použitím strelnej zbrane, sa správa o masakre v USA stala hlavnou udalosťou spravodajstva. Zatienila aj posledný deň predvolebnej kampane pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami.

Spravodajca televíznej spoločnosti NHK priamo z miesta činu v Newtowne informoval, že školu navštevuje päť japonských detí, pričom ubezpečil, že všetky sú v poriadku.

Správa o masakre v štáte Connecticut vyvolala pozornosť aj v Číne, ktorá v poslednom čase tiež zaznamenala viacero útokov v školách. Útočnou zbraňou tam však bol vo väčšine prípadov nôž - ako to bolo aj v piatok, keď nožom vyzbrojený muž poranil 22 detí a jedného dospelého pri útoku na základnej škole v centrálnej časti Číny.

Záujem čínskej verejnosti o tragédiu v Newtowne posilňuje aj skutočnosť, že na amerických školách študuje asi 100.000 tínedžerov. "Rodičia, ktorých deti študujú v USA, musia žiť v napätí. Streľba v školách je tam častá. Naozaj politici nemôžu dať politiku bokom, a zakázať zbrane," pýtal v čínskej sociálnej sieti jeden z čínskych rodičov.