Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Svet ostro odsúdil teroristické útoky v Londýne a prijal opatrenia

Záchranky na London Bridge. Foto: TASR/AP

Útoky si vyžiadali 7 obetí a 48 zranených.

Londýn 4. júna (TASR) - Sobotňajšie útoky v centre Londýna si vyžiadali sedem obetí na životoch. Do nemocníc previezli najmenej 48 ľudí. Londýnska metropolitná polícia dnes označila útoky za teroristické činy. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Podľa polície traja páchatelia najprv dodávkou zrazili ľudí na chodníku Londýnskeho mosta (London Bridge), potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a reštauráciách nožmi útočili na ľudí. Polícia všetkých troch zastrelila.



Britská Labouristická strana a Škótska národná strana oznámili dnes prerušenie predvolebnej kampane v dôsledku sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne, informovala agentúra AP.

Konzervatívna strana premiérky Theresy Mayovej ako prvá oznámila prerušenie kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 8. júna.

Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) odmietla prerušiť kampaň. "Odmietam prerušiť kampaň UKIP, pretože narušenie našej demokracie je to, čo extrémisti chcú," uviedol šéf strany Paul Nuttall.

Britská premiérka vypísala predčasné parlamentné voľby, aby upevnila svoje postavenie pred rokovaním s Európskou úniou o podmienkach brexitu.

Britská premiérka Theresa Mayová pred svojím sídlom na Downing Street č. 10 v Londýne, 4. júna 2017.
Foto: TASR/AP


Britská premiérka Theresa Mayová sa dnes predpoludním pred svojím sídlom na Downing Street č. 10 vyjadrila k sobotňajšiemu teroristickému útoku v Londýne, ktorý - rovnako ako nedávny bombový útok v Manchestri - ostro odsúdila. Informujú o tom agentúry AP a DPA.

Premiérka vyzvala svojich krajanov na tvrdší postoj k extrémistom a prísnejšej kontrole kybernetického priestoru, ktorý môže byť zneužitý radikálmi. Hoci posledné teroristické útoky podľa nej nesúvisia, spája ich jedna ideológia zla, ktorá hlása, že západné hodnoty nie sú zlučiteľné s islamom.

Mayová pripomenula, že britská polícia a tajné služby od marca zmarili päť pripravovaných teroristických činov.

Premiérka, ktorú cituje spravodajská stanica BBC, povedala, že teroristický útok bol zacielený na "nevinných a neozbrojených civilistov". Upozornila, že nadišiel čas povedať "čo je veľa, to je veľa". Prisľúbila tiež prehodnotenie protiteroristickej stratégie uplatňovanej na území Británie.

"Kým v uplynulých rokoch sme spravili výrazný posun, úprimne povedané, naša krajina je priveľmi tolerantná voči extrémizmu. Musíme sa preto stať zdatnejšími pri jeho identifikovaní a likvidovaní naprieč celým verejným sektorom a spoločnosťou. Bude si to vyžadovať náročnú a často nepríjemnú konverzáciu, ale naša krajina sa musí v boji proti extrémizmu zjednotiť. Nesmieme žiť v segregovaných, odlúčených komunitách, ale ako jedno skutočne Spojené kráľovstvo," vyhlásila Mayová, ktorú cituje webový denník The Independent.

Sadiq Khan, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Starosta Londýna Sadiq Khan v rozhovore pre BBC označil páchateľov za mizerných zbabelcov. "Neexistujú slová popisujúce smútok a hnev, ktoré naše mesto cíti. Som zdesený a rozzúrený z toho, že títo zbabelí teroristi úmyselne zaútočili na nevinných Londýnčanov a návštevníkov, ktorí si užívali sobotňajšiu noc. Jednoznačne odsudzujem týchto teroristov. Sú to mizerní zbabelci a Londýn sa nikdy nenechá zastrašiť. Nikdy nedopustíme, aby zvíťazili," povedal starosta.

Jeremy Corbyn.
Foto: TASR/AP


K udalostiam v Londýne vyjadril aj líder labouristov Jeremy Corbyn. Uviedol, že ide o brutálne a šokujúce činy. Dodal, že myslí na obete a ich rodiny, a poďakoval sa záchrannej službe za efektívny zásah.

Angela Merkelová, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila sústrasť a solidaritu s Britániou. "Moje myšlienky sú s obeťami útoku a ich rodinami," uviedla. "Dnes, bez ohľadu na všetky prekážky, sme spojení v hrôze a smútku, ale aj v odhodlaní," konštatovala Merkelová a dodala, že Nemecko stojí "pevne a odhodlane" na strane Británie v boji proti terorizmu.

Na archívnej snímke predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vpravo) a predseda Európskej rady Donald Tusk (vľavo).
Foto: TASR Michal Svítok


Predseda Európskej rady Donald Tusk v reakcii na útok vyhlásil, že "Európa stojí pri Spojenom kráľovstve v boji proti terorizmu".

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker reagoval, že jeho "myšlienky a modlitby sú s obeťami a ich rodinami".

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull.
Foto: TASR/AP


Pri sobotňajších útokoch teroristov v Londýne utrpeli zranenia aj dvaja Austrálčania, oznámil dnes austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Informoval o tom denník Sydney Morning Herald. "Tento útok je ďalším krutým príkladom novej reality, v ktorej žijeme, všadeprítomnej hrozby vražedných islamistických teroristov, ktorí majú za cieľ poškodiť naše spoločenstvá, náš spôsob života a slobody, ktoré si vážime... Nikdy sa nepodvolíme terorizmu. Teroristom sa vzoprieme," uviedol Turnbull na tlačovej konferencii a vyhlásil: "Nájdeme ich, zničíme ich, zabijeme ich."

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Foto: TASR


Načasovanie teroristických útokov v Londýne na Letnice svedčí o tom, že teroristi chcú zlikvidovať kresťanskú kultúru. Povedal to dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

"Maďarská vláda čo najrozhodnejšie odsudzuje londýnske teroristické útoky. Títo teroristi sa neštítia nijakej podlosti. Je zrejmé, že chcú zlikvidovať našu kresťanskú vieru a kultúru. Maďarská vláda spolucíti s pozostalými obetí a zranenými," cituje agentúra MTI z vyhlásenia kabinetu.

Útoky odsúdili aj českí vládni predstavitelia.

"Myslím na rodiny obetí, česká vláda vyjadruje silnú podporu Británii v jej boji s bezohľadným terorizmom," napísal na Twitteri premiér Bohuslav Sobotka.




"Odsudzujem ďalší z ohavných útokov na nevinných. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí. Dúfam v uzdravenie všetkých zranených," napísal na Twitteri minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.

Mariano Rajoy, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Španielsky premiér Mariano Rajoy vyjadril "solidaritu a podporu" Británii.

Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP


Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil sobotňajší teroristický útok v Londýne a vyjadril sústrasť britskému národu, uviedol dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Citovala ho agentúra TASS.

Po útokoch v Londýne Trump žiada obnovenie cestovného zákazu



Po sobotňajších útokoch teroristov v Londýne americký prezident Donald Trump vyzval na obnovenie platnosti svojho dekrétu, ktorý zakazuje občanom šiestich prevažne moslimských krajín vstup do USA, informovala agentúra DPA.

"Musíme byť prezieraví, ostražití a tvrdí. Potrebujeme, aby nám súdy dali späť naše práva. Potrebujeme cestovný zákaz ako dodatočnú úroveň bezpečnosti!" napísal Trump na sociálnej sieti Twitter.

Ešte predtým vyjadril podporu Londýnu a Británii a ubezpečil, že Spojené štáty urobia čokoľvek, aby im pomohli. "Sme s vami. Boh vám žehnaj," napísal Trump vo svojom tweete.




Administratíva prezidenta Trumpa požiadala vo štvrtok Najvyšší súd, aby obnovil zákaz vstupu do krajiny pre občanov šiestich prevažne moslimských krajín. Ministerstvo spravodlivosti v žiadosti argumentovalo, že federálny odvolací súd v Richmonde vo Virgínii urobil niekoľko chýb pri rozhodovaní o Trumpovom dekréte. V USA bude podľa rezortu bezpečnejšie, ak tento zákaz začne platiť.

Odvolací súd v Richmonde koncom mája potvrdil marcové rozhodnutie federálneho sudcu z Marylandu, ktorý platnosť Trumpovho dekrétu pozastavil pre dôvodné podozrenie, že je namierený voči moslimom. K tomuto záveru dospel na základe vyhlásení z čias Trumpovej predvolebnej kampane, čím sa stotožnil s argumentmi Americkej únie občianskych slobôd (ACLU).

Donald Trump, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Podľa nálezu odvolacieho súdu je prezidentov dekrét zrejme v rozpore so zákazom náboženskej diskriminácie zakotveným v americkej ústave. Uplatnenie zákazu by podľa súdu spôsobilo nenapraviteľné škody mnohým ľuďom po celých Spojených štátoch.

Trump svojím dekrétom zo 6. marca na 120 dní zastavil prijímanie utečencov a na 90 dní zakázal vydávať nové víza občanom zo šiestich prevažne moslimských krajín, konkrétne zo Sýrie, Iránu, Líbye, Somálska, Sudánu a Jemenu.

Išlo pritom už o upravenú verziu januárového dekrétu, v ktorom pôvodne figuroval aj Irak. Jeho platnosť zablokovali americké súdy po sérii žalôb.