Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Surinamský exprezident sa musí dostaviť na výkon trestu vo väzení

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Bouterse (78) a ďalší štyria ľudia odsúdení spolu s ním sa musia v piatok hlásiť vo väznici, uvádza sa vo vyhlásení surinamskej prokuratúry.

Paramaribo 11. januára (TASR) - Surinamský exprezident Dési Bouterse sa musí tento týždeň dostaviť na výkon trestu 20 rokov odňatia slobody za popravu politických oponentov spred viac ako štyroch desaťročí. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Bouterse (78) a ďalší štyria ľudia odsúdení spolu s ním sa musia v piatok hlásiť vo väznici, uvádza sa vo vyhlásení surinamskej prokuratúry. Nespresnila, kde presne bude bývalý prezident umiestnený.

Najvyšší súd juhoamerickej krajiny vlani v decembri potvrdil rozsudok nad Boutersem z roku 2019. Išlo o popravu 15 právnikov, novinárov, podnikateľov a vojakov v decembri 1982. Prezident sa dva roky predtým po prevrate ujal moci.

Bouterse viedol dva prevraty, neskôr bol v rokoch 2010 až 2020 zvoleným prezidentom tejto bývalej holandskej kolónie. Na výsledok svojho súdneho prípadu čakal na slobode.

V Suriname je stále veľmi populárny, najmä medzi chudobnými a pracujúcimi vrstvami. Na odvolacom súdnom pojednávaní, ktorým sa uzavrelo 16 rokov trvajúce trestné konanie, sa osobne nezúčastnil. V júli minulého roka vyhlásil, že rozhodnutie súdu bude rešpektovať.