Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

R. FICO: Brexit bude bolieť, ale ak má niekoho viac, tak Britániu

Na snímke pohľad na okrúhly stôl účastníkov prvého formálneho summitu 27 členov EÚ, ktorý je venovaný odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ. Foto: TASR/AP

Lídri 27 členských krajín Európskej únie sa na dnešnom summite v Bruseli dohodli na politických usmerneniach pre rokovania o brexite.

Brusel 29. apríla (TASR) - Lídri 27 členských krajín Európskej únie sa na dnešnom summite v Bruseli dohodli na politických usmerneniach pre rokovania o brexite. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý predsedal rokovaniam, prostredníctvom svojho účtu na Twitteri.



"Usmernenia boli prijaté jednomyseľne. Lídri 27 členských krajín prijali rozhodný a férový politický mandát pre rokovania o brexite," napísal Tusk.




Dohoda o usmerneniach znamená dvojfázový prístup, v rámci ktorého bude potrebné zaznamenať najskôr dostatočný pokrok pri hlavných témach rokovaní, ako sú občianske práva a finančné vyrovnanie, kým sa prikročí k druhej fáze, čiže k novej úprave obchodných vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Schválené politické usmernenia okrem prioritného dôrazu na práva občanov EÚ v Británii a vyrovnanie finančných záväzkov Londýna vyplývajúcich z britského členstva v EU, kladú dôraz aj na zamedzenie vzniku režimu tzv. "tvrdej hranice" medzi Írskom a Severným Írskom.

B. Sobotka: EÚ nesmie kvôli rokovaniam o brexite zabúdať na inú dôležitú agendu


Potrebu politickej jednoty krajín EÚ pri vyjednávaniach s Britániou o brexite zdôraznil dnes v Bruseli český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Za najťažšiu označil otázku dvojfázového vyjednávania o brexite, lebo EÚ a Spojené kráľovstvo majú rozdielny pohľad na tento prístup.

"Tu máme rozdielne záujmy. Briti by sa čo najskôr chceli venovať budúcim obchodným vzťahom medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ," opísal situáciu. Pre EÚ je však najskôr dôležitá prvá fáza, čo znamená dosiahnuť dohodu o statuse občanov EÚ v Británii po brexite, sú tam otázky právnej kontinuity (ako budú prebiehať súdne spory v Británii s občanmi a podnikmi z EÚ po brexite), otázky finančného vyrovnania zo strany Londýna.

Český premiér Bohuslav Sobotka
Foto: TASR/AP
roku.

Sobotka pripomenul, že EÚ by kvôli rokovaniam o brexite nemala zabúdať na ďalšie dôležité veci ako je bezpečnosť Európanov, ich prosperita a odstraňovanie byrokratickej záťaže.

Na otázku, či prípadné víťazstvo Marine Le Penovej v druhom kole francúzskych prezidentských volieb neohrozí aj rokovania s brexitom, Sobotka uviedol, že je na francúzskych voličoch ako sa rozhodnú, zároveň však priznal, že z pohľadu českých národných záujmov nie je želateľné posilnenie nacionalistov, ktorí sa vymedzujú voči strednej a východnej Európe.

"Víťazstvo Le Penovej by prinieslo ďalšie bariéry v Európe, na vnútornom európskom trhu a to by určite poškodilo aj naše pracovné miesta," skonštatoval český premiér. Dodal, že Česi by radšej privítali na čele Francúzska človeka, ktorý bude garantom pokračovania európskej spolupráce, dobrého fungovania vnútorného trhu a schopnosti hľadať kompromis v rámci EÚ.



Tusk: Usmernenia pre brexit sme schválili už štyri minúty po začiatku summitu


Najrýchlejším schválením záverov summitu sa dnes pochválil predseda Európskej rady Donald Tusk. Lídri 27 členských štátov schválili usmernenia pre rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ už štyri minúty po začiatku summitu.

"Po 4 minútach bolo hotovo. Je to myslím prvýkrát v histórii. Hovorili sme pritom o vážnych veciach, bol to jeden z najdôležitejších summitov Európskej rady, teda aspoň pre mňa," vyhlásil na tlačovej konferencii Tusk. Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker zavtipkoval, že to bolo "prvý a posledný raz", čo sa lídri dohodli v priebehu pár minút.

Lídri sa dnes dohodli na potrebe ochrany práv občanov EÚ žijúcich, pracujúcich a študujúcich v Británii a naopak Britov v Únii. "Pri občanoch ide nielen o rýchlosť, ale aj kvalitu dohody – hovorím o štyri a pol milióne ľudí v Spojenom kráľovstve a v EÚ," uviedol Tusk.

Skonštatoval, že eurokomisia už pripravila zoznam požiadaviek, ktoré by mal Londýn splniť pre občanov Únie žijúcich v Británii. V prípade, že Briti predložia podobné podrobné kritériá, je podľa neho možná rýchla dohoda v tejto otázke.

predseda Európskej rady Donald Tusk
Foto: TASR/AP




Juncker sa obáva, že Londýn sa na rokovania pozerá ľahkovážne. "Niekedy mám pocit, že niektorí naši britskí priatelia podceňujú zložitosť rokovaní, napríklad pri dohodovaní práv občanov po brexite, to zaberie vedľa času," vyhlásil. Chce dať ľuďom, ktorých sa priamo týka brexit "reálne garancie".

Predseda EK označil stredajšie rokovanie s britskou premiérkou Theresou Mayovou za "vynikajúce". Na druhej strane dodal, že brexit "nie je len tak" a celý proces bude zrejme zložitejší, ako teraz vyzerá.

Lídri sa dnes dohodli aj na britskej povinnosti splniť si finančné záväzky voči Únii a osobitnom vyriešení problematickej hranice medzi Írskom a Severným Írskom po brexite. Potvrdili, že najprv bude Únia s Londýnom rokovať o odchode zo spoločenstva a keď v tejto otázke nastane dostatočný pokrok, začnú sa rokovania o budúcom usporiadaní vzťahov.

"Bude to na lídroch členských štátov, aby zhodnotili a rozhodli, kedy bol dosiahnutý dostatočný progres a bude sa na tom musieť zhodnúť všetkých 27 štátov," vyhlásil predseda Európskej rady.

Juncker dodal, že EK predstaví 3. mája tematické usmernenia, ktoré budú predstavovať mandát pre hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera. Mandát na začiatok rokovaní bude ešte musieť schváliť Rada EÚ - teda členské štáty - na zasadnutí koncom mája. Potom bude mať Barnier právo začať rokovať s Londýnom, ale rozhovory sa začnú až po predčasných parlamentných voľbách v Británii, ktoré budú 8. júna.

Fico: Brexit bude bolieť, ale ak má niekoho viac, tak Britániu


V rámci Európskej rady (ER) sa dnes urobil veľmi dôležitý krok: lídri európskej dvadsaťsedmičky preukázali jednotu a odhodlanie ísť spoločne do rokovania so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska v súvislosti s podmienkami vystúpenia z EÚ. Slovenský premiér Robert Fico to dnes vyhlásil na tlačovej konferencií po skončení mimoriadneho summitu v Bruseli o brexite.

"Toto odhodlanie a pripravenosť sme ukázali tak, že prebehli veľmi kvalitné prípravné práce a prakticky nikto nemal dnes žiadne pripomienky ani návrhy na zmenu tzv. negociačných usmernení ER, ktoré sme prijali za niekoľko minút," konštatoval premiér, pričom následne si lídri medzi sebou už len vymieňali konkrétnejšie názory.

Na základe politických usmernení, ktoré dnes lídri dvadsaťsedmičky prijali jednomyseľne, pripraví Európska komisia (EK) návrh negociačných smerníc. Tie budú schválené 22. mája na Rade pre všeobecné záležitosti a budú predstavovať mandát pre hlavného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera.

Mandát na začiatok rokovaní bude ešte musieť schváliť Rada EÚ - teda členské štáty - na zasadnutí koncom mája. Potom bude mať Barnier právo začať rokovania s Londýnom, avšak až po predčasných parlamentných voľbách v Británii (8. júna).

"Hlavne je dobré, že text týchto politických usmernení je formulovaný priamočiaro, sebavedome a negociačne a vysielame veľmi jasný politický signál do Európy, že my máme riešenia, vieme, čo chceme, kým na druhej strane je tu Veľká Británia, ktorá sa sama rozhodla odísť z EÚ a Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Euratom) a zdá sa, že ďaleka nie je tak pripravená na tieto rokovania, ako je pripravená EÚ zostávajúcich 27 členských štátov," uviedol premiér Fico.

Na usmerneniach sú podľa neho podstatné tri skutočnosti. Všetci lídri trvajú na jednotnom postupe EÚ voči Spojenému kráľovstvu, pretože len tak budú podľa premiéra v rámci rokovaní úspešnejší. "Nesmie sa stať, aby si Veľká Británia ako nečlenský štát vyrokovala lepšie podmienky, napríklad pokiaľ ide o jednotný trh, ako má teraz ako členský štát EÚ," zdôraznil Robert Fico, pričom si myslí, že keby sa takéto niečo stalo, znamená to, že EÚ dáva veľmi nebezpečný príklad pre iné krajiny, kde sú silné protieurópske hnutia a v budúcnosti by to mohlo vyústiť do referend.

Ako druhú skutočnosť uviedol, že lídri sa vydajú cestou jedného negociovaného balíka, teda neprichádzajú do úvahy žiadne parciálne dohody.

"Pokiaľ nie je dohodnuté všetko, tak nie je dohodnuté nič," spresnil. Taktiež chce EÚ ponúknuť jasné posolstvo, že nebude tolerovať žiadne "vyberanie čerešničiek", keďže lídrom veľmi záleží na integrite jednotného trhu, ako aj na rešpektovaní štyroch základných slobôd.

V rámci rokovaní so Spojeným kráľovstvom podľa premiéra budú existovať dve fázy.

V prvej fáze sa bude riešiť samotný "rozvod" s krajinou. "Podmienky, za ktorých Veľká Británia odchádza z EÚ a Euratomu, pričom sa chceme predovšetkým sústrediť na dve témy, a to je postavenie občanov EÚ, ktorí žijú, pracujú a študujú v Británii, a druhá téma je vysporiadanie finančných vzťahov," zdôraznil.



Podľa jeho slov Británia dobrovoľne odchádza z EÚ a nedávno na seba dobrovoľne prevzala určité finančné záväzky vo vzťahu k rozpočtu, ako aj k viacročnému finančnému rámcu.

"Pokiaľ by sme nevyrokovali tieto dve základné veci a začali by sme súbežne rokovať o budúcnosti vzťahov, tak by sa nám mohlo stať, že vyrokujeme podstatne horšie podmienky, čo si nemôžeme dovoliť," vyhlásil premiér.

"Najprv rozvod, potom budúcnosť, občania, peniaze, všetko ostatné až v nasledujúcom období," zhrnul celý proces. Ten by sa mal podľa neho ukončiť ratifikačnými procesmi v jednotlivých parlamentoch členských štátov na prelome rokov 2018 a 2019.

Premiér Fico si praje, aby vzťahy medzi Britániou a EÚ boli vzájomne výhodné.

"Myslím si, že to bude bolieť, ale ak to má bolieť niekoho viac, tak to musí bolieť viac Veľkú Britániu, pretože oni sa dobrovoľne rozhodli odísť a nebolo by správne, ak by európska dvadsaťsedmička teraz mala za to platiť nejakú cenu, to nebolo naše rozhodnutie. To bolo rozhodnutie Veľkej Británie," zdôraznil.

Pripustil, že jej odchod z EÚ bude mať rôzne dôsledky, napríklad odchod britských poslancov z Európskeho parlamentu. V tejto situácii by bol premiér za zníženie celkového počtu poslancov parlamentu.

Okrem vzťahov so Spojeným kráľovstvom je naďalej veľkou témou otázka vonkajšej hranice a vzťahu s Írskom, kde je veľká snaha vyhnúť sa vytvoreniu tvrdej hranice. EÚ si praje zachovať s krajinou zónu voľného cestovania, keďže jej postavenie sa zmení tým, že sa stane susedom odchádzajúcej krajiny z EÚ.

Ďalej sa lídri venovali britskej vojenskej základni na Cypre a téme ďalšieho postupu v boji proti terorizmu, kde sa očakáva od Británie maximálna súčinnosť.