Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Súd uvalil väzbu na námestníka ministra práce obvineného z korupcie

Rozhodol o tom dnes obvodný súd pre Prahu 2, informoval server iDNES. cz.

Praha 3. októbra (TASR) - Námestník českého ministra práce a sociálnych vecí Vladimír Šiška bude na základe obvinenia z podplácania stíhaný väzobne, riaditeľ odboru informatiky ministerstva Milan Hojer na slobode. Rozhodol o tom dnes obvodný súd pre Prahu 2, informoval server iDNES.cz.

Správa cituje hovorkyňu súdu Moniku Křikavovú, ktorá povedala, že Šiška by "na slobode mohol zásadným spôsobom ovplyvňovať svedkov".

Protikorupčná polícia zatkla v pondelok oboch pracovníkov priamo na ministerstve s tým, že obvinenie súvisí s neštandardným vypísaním niektorej verejnej zákazky.

Minister práce a sociálnych vecí Jaromír Drábek v utorok svojho prvého námestníka odvolal z funkcie. Uviedol však, že je pripravený rezignovať na ministerské kreslo, ak by sa podozrenie voči Šiškovi, s ktorým spolupracoval deväť rokov, potvrdilo. Cítim plnú politickú zodpovednosť za to, že som ho priviedol na ministerstvo, konštatoval šéf rezortu.

České servery informujú, že polícia Šišku niekoľko mesiacov sledovala a odovzdanie úplatku má zaznamenané.

IDNES.cz uvádza, že obvinenie súvisí s reformou systémov na výplatu sociálnych dávok a firmou OK System, ktorá služby dodávala. Šiška podľa nej angažoval iných dodávateľov a firme OK System, ktorá podala sťažnosť na protimonopolný úrad, ponúkol za jej stiahnutie inú zákazku.

Šiška sa dnes k rozhodnutiu súdu nevyjadril. Hojer vyhlásil, že verejné zákazky na starosti nemal a na rokovaniach s dodávateľmi sa nezúčastňoval.