Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Z centrály NATO bolo vykázaných niekoľko Rusov

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg Foto: TASR/AP

Reuters pripomína, že Severoatlantická aliancia októbri 2021 odobrala akreditáciu ôsmim členom ruskej misie pri NATO na základe podozrenia, že pracovali pre ruské tajné služby.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 6. apríla (TASR) — Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg nedávno nemeckému denníku Bild povedal, že z centrály Severoatlantickej aliancie v Bruseli bolo pre špionážnu činnosť vykázaných niekoľko ruských zamestnancov. Aliancia v piatok spresnila, že sa tak stalo v priebehu posledných rokov, a nie mesiacov, ako pôvodne uvádzal Bild. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Stoltenberg v zmienenom rozhovore uviedol, že NATO "vyhostilo napríklad ruských zamestnancov zo svojej centrály, pretože sme zistili, že vykonávali aktivity, ktoré v skutočnosti neboli diplomatickou, ale špionážnou činnosťou". Dodal, že "ruské tajné služby pôsobia v európskych krajinách mnoho rokov", pričom NATO vníma, že sa snažia svoje aktivity zintenzívniť a pozorne ich sleduje.

Stoltenberg v rozhovore pre Bild neuviedol presný časový rámec, kedy malo k vyhosteniam dôjsť. Aliancia spresnila, že mal na mysli posledné roky. Opravu v tomto zmysle vydal aj Bild.

Reuters pripomína, že Severoatlantická aliancia októbri 2021 odobrala akreditáciu ôsmim členom ruskej misie pri NATO na základe podozrenia, že pracovali pre ruské tajné služby. Rusko v reakcii na tento krok bezprostredne na to svoju misiu pri NATO pozastavilo.