Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg oznámil užšiu spoluprácu NATO s Gruzínskom v Čiernom mori

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívna snímka Foto: TASR/AP

NATO sa rozhodlo vo februári tohto roku posilniť námornú prítomnosť v Čiernom mori v rámci svojej politiky zastrašovania a odrádzania.

Brusel 6. decembra (TASR) - Severoatlantická aliancia posilní spoluprácu s Gruzínskom, jedným zo svojich najvernejších partnerov na východe. Uviedol v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rámci dvojdňového zasadnutia ministrov zahraničných vecí Aliancie v Bruseli.

Posilnená spolupráca bude najmä prostredníctvom výmeny informácií s gruzínskou pobrežnou strážou v Čiernom mori, aby obe strany úspešnejšie čelili posilnenej vojenskej prítomnosti Ruskej federácii na tomto mori.

"Sme priaznivo naklonení posilneniu spolupráce s pobrežnou hliadkou Gruzínska prostredníctvom výmeny informácií. Čierne more má totiž pre Gruzínsko zvláštny význam - a, samozrejme, aj pre NATO," spresnil Stoltenberg na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po skončení zasadnutia Rady NATO-Gruzínsko.

Šéf Aliancie dodal, že spojenci vnímajú posilnenú prítomnosť Ruska v oblasti Čierneho mora, ako aj zvýšenú vojenskú aktivitu na Kryme, ktorý Ruská federácia anektovala v roku 2014.

NATO sa rozhodlo vo februári tohto roku posilniť námornú prítomnosť v Čiernom mori v rámci svojej politiky zastrašovania a odrádzania. V praxi to znamená častejšiu rotáciu lodí NATO v Čiernom mori i vyššiu úroveň odbornej prípravy a spoločných cvičení. Tri z členských krajín NATO - Bulharsko, Rumunsko a Turecko - sú súčasťou čiernomorského regiónu a okrem Ruska, Ukrajiny a Gruzínska majú priamy prístup k moru.

Gruzínsko a Ukrajina, obe partnerské krajiny NATO, sú v konflikte s Ruskom, ktoré obviňujú z podpory a ozbrojovania povstalcov v separatistických regiónoch na svojich územiach.

Gruzínsko je kandidátom na členstvo v NATO a dúfa, že lídri aliancie, ktorí už desať rokov hovoria o politike otvorených dverí, poskytnú krajine jasné záruky členstva na budúcoročnom summite NATO v Bruseli.