Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: V USA si pripomenuli storočnicu Pittsburskej dohody

Veniec Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitosti SR pri pamätníku Pittsburskej dohody Foto: Pavol Demeš

Prinášame obrazovú reportáž Pavla Demeša.

Bratislava/Pittsburgh 31. mája (TASR) - Slávnostné podujatie pri príležitosti stého výročia podpísania Pittsburskej dohody sa konalo vo štvrtok v americkom Pittsburghu.

Stretnutie organizovali honorárni konzuli Slovenskej a Českej republiky v spolupráci so zastupiteľskými úradmi oboch krajín vo Washingtone a s účasťou slovenskej a českej komunity.

Česká a slovenská vládna a parlamentná delegácia a hostia pri pamätníku Pittsburskej dohody po položení vencov. Na slávnostnom podujatí v "Senator John Heinz History Center" v Pittsburgu sa zúčastnilo asi 250 hostí.
Foto: Pavol Demeš


Pamätná tabuľa na mieste, kde stála budova, v ktorej sa podpísala Pittsburská dohoda
Foto: Pavol Demeš


Účastníci slávnostného podujatia si mohli pozrieť originál Pittsburskej dohody a spoločnú reprezentatívnu výstavu WWI Centennial Exhibition, ktorú pripravili Historický ústav Slovenskej akadémie vied a český Vojenský historický ústav.

Honorárny konzul SR v Pittsburgu Joe Senko
Foto: Pavol Demeš


Slovensko-americká komunita vznikla v procese hromadného vysťahovalectva najmä v druhej polovici 19. storočia a v prvej polovici 20. storočia. Podľa výsledkov sčítania obyvateľstva z roku 2010 sa k slovenskému pôvodu hlásilo 560.000 obyvateľov USA, odhad krajanov je 750.000.

Národné hymny Českej a Slovenskej republiky zaspievali deti z Pittsburgu
Foto: Pavol Demeš


Slávnostné podujatie pri príležitosti 100. výročia podpísania Pittsburskej dohody. Za SR sa prihovorili veľvyslanec SR v USA Peter Kmec, predsedníčka zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová a štátny tajomník MZVaEZ Lukáš Parízek.
Foto: Pavol Demeš


V posledných rokoch má odchod mladých Slovákov do USA vzostupnú tendenciu. Sociálna štruktúra migrantov je charakteristická vyšším vzdelaním a tvoria ju najmä mladí ľudia.

Zvyšuje sa počet Slovákov predovšetkým v amerických štátoch Florida a Kalifornia. Mestami s najväčšou koncentráciou Slovákov sú Pittsburgh, Cleveland, New York, New Jersey, Buffalo, Chicago, Miami, Sarasota, Los Angeles a San Francisco.

Pittsburská dohoda patrí k základným kameňom vzniku niekdajšieho Československa. Bola to politická dohoda, ktorú 30. mája 1918 v americkom Pittsburghu podpísali zástupcovia Slovenskej ligy v Amerike, Českého národného združenia a Zväzu českých katolíkov s budúcim československým prezidentom Tomášom Garrigueom Masarykom. Pittsburská dohoda je dokument o súhlase s politickým programom spojenia Čechov a Slovákov v spoločnom štáte. Dohoda schvaľovala spojenie Slovákov a Čechov v samostatnom štáte, v ktorom malo mať Slovensko vlastnú administratívu a snem.