Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Stav laureáta Nobelovej ceny sa po 1000 dňoch vo väzení zhoršuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Biaľacký si odpykáva trest vo väzenskej kolónii pre recidivistov v meste Horki. Toto zariadenie je známe tým, že väzni sú bití a podrobovaní ťažkej práci.

Minsk 9. apríla (TASR) - Laureát Nobelovej ceny za mier z roku 2022 a aktivista Ales Biaľacký v utorok strávil už 1000. deň v bieloruskom väzení. Jeho manželka Natalľa Pinčuková uviedla, že posledný polrok je na samotke, informuje TASR na základe agentúry AFP.

"Jeho stav sa zhoršuje a nedostáva lieky, ktoré potrebuje," dodala Pinčuková. Vyzvala OSN, aby "aktívnejšie konala" na pomoc 61-ročnému Biaľackému, ktorý si odpykáva 10-ročný trest za aktivity v oblasti ľudských práv.

Pinčuková dodala, že väzenské úrady sprísnili kontrolu nad korešpondenciou a umožňujú mu posielať len pohľadnice, na ktorých "stručne píše, že je stále nažive".

Alesa Biaľackého zatkli po vlne masových protestov proti sporným výsledkom prezidentských volieb v roku 2020. V roku 2022 mu udelili Nobelovu cenu za mier, keď bol vo vyšetrovacej väzbe a čakal na súdny proces. Nasledujúci rok ho odsúdili za údajné financovanie protestov porušujúcich verejný poriadok na desať rokov väzenia.

Biaľacký si odpykáva trest vo väzenskej kolónii pre recidivistov v meste Horki. Toto zariadenie je známe tým, že väzni sú bití a podrobovaní ťažkej práci.

V marci požiadalo v otvorenom liste dvadsaťsedem laureátov Nobelovej ceny prepustenie všetkých politických väzňov v Bielorusku vrátane Biaľackého. Podľa agentúry Viasna je v Bielorusku v súčasnosti takmer 1.400 politických väzňov.