Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Stará matka počas chanuky lobovala za oslobodenie rukojemníkov

Palestínčania prehľadávajú telá a preživších v troskách zničenej obytnej budovy po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy. Foto: TASR/AP

Ako informoval denník The Times of Israel v každý z ôsmich sviatočných večerov sa 87-ročná Dvora Lešemová vydala k domu niektorého z politikov a prosila o pomoc pre rukojemníkov.

Jeruzalem 16. decembra (TASR) - Stará matka jednej z rukojemníčok zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy využila sviatok svetiel - chanuku, aby u izraelských politikov lobovala za záchranu ľudí unesených palestínskymi komandami. Chanuka sa začala 7. decembra po západe slnka a vyvrcholila tento piatok.

Ako v piatok informoval denník The Times of Israel (TOI) v každý z ôsmich sviatočných večerov sa 87-ročná Dvora Lešemová vydala k domu niektorého z politikov a prosila o pomoc pre rukojemníkov - i pre svoju 23-ročnú vnučku Romi Gonenovú zajatú palestínskymi ozbrojencami 7. októbra na technopárty Supernova konanej v púšti.

Poslednú správu o tejto mladej žene dostali jej príbuzní pred niekoľkými týždňami, keď sa od jedného z prepustených rukojemníkov dozvedeli, že Romi je nažive. Viac o nej nevedia.

Lešemová v prvý večer chanuky vyhľadala predsedu Knesetu Amira Ochanu v Tel Avive a postupne navštívila ministra vojnového kabinetu Bennyho Ganca, ministra obrany Joava Galanta, poradcu pre národnú bezpečnosť Cachiho Hanegbiho, poradcu vojnového kabinetu Arjeho Deriho. Na šiesty večer prišla k domu premiéra Benjamina Netanjahua a v posledné dva večery chanuky sa stretla s poslancom Knesetu Julim Edelsteinom a s prezidentom Jicchakom Herzogom - s ním na obrade, keď zapaľoval sviečku na menore na tzv. Námestí rukojemníkov v Tel Avive.

S väčšinou z politikov sa stretla na dvoroch pred ich domami, niektorí - ako Deri alebo Netanjahu - neboli doma, alebo neboli k dispozícii, každému z nich však nechala listy s prosbou o záchranu rukojemníkov.

Predpokladá sa, že po prepustení 105 civilistov zo zajatia Hamasu zostalo v palestínskom Pásme Gazy ešte 132 rukojemníkov – nie všetci sú nažive. Izraelská armáda potvrdila smrť 20 z tých, ktorí sú stále zadržiavaní Hamasom.

Lešemová, ktorý sa narodila v Iráne, nahrala vo svojej rodnej perzštine aj emotívne posolstvo k iránskemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu a iránskemu prezidentovi Ebráhímovi Raísímu, v ktorom ich - ako starých rodičov - prosí "o láskavosť", aby pomohli oslobodiť jej vnučku.

Irán sa netají silnou podporou Hamasu a útok na Izrael otvorene chválil.

Od vypuknutia vojny medzi Hamasom a Izraelom sa v rôznych mestách Izraela, ale aj vo svetových metropolách konali zhromaždenia, ktorých účastníci žiadali prepustenie rukojemníkov a kritizovali prístup izraelských bezpečnostných zložiek.