Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Srbská prokuratúra vypracovala podrobnú správu o úteku Mladiča

Ratko Mladič Foto: TASR/AP

Mladič je obžalovaný z vojnových zločinov a genocídy v súvislosti s obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou počas bosnianskej vojny z rokov 1992-95.

Belehrad 3. augusta (TASR) - Srbské úrady rekonštruovali spôsoby, akými unikal zatknutiu dlhé roky hľadaný bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič. Informovali o tom dnes srbské noviny Danas.

Srbský osobitný prokurátor pre vojnové zločiny Vladimir Vukčevič vypracoval podrobnú správu o úkrytoch Mladiča od mája 2002, keď sa musel vzdať pomoci srbskej armády, po jeho zadržanie v máji 2011 a odovzdal ju hlavnému žalobcovi haagskeho tribunálu OSN Sergovi Brammertzovi.

Podľa novín sa Mladič po tom, ako sa už nemohol ukrývať v kasárňach srbsko-čiernohorských ozbrojených síl, keďže sa Belehrad v máji 2002 právne zaviazal spolupracovať s tribunálom OSN, zdržiaval do začiatku roku 2006 v desiatich rôznych bytoch v Belehrade a Sremskej Mitrovici. Mohol pritom rátať s pomocou bývalých bosnianskosrbských spolubojovníkov a ich príbuzných. Desiatich z nich v súčasnosti súdia.

Následne sa Mladič krátky čas zdržiaval aj v opustenom dome v obci Mala Moštanica neďaleko Belehradu. Údajne len tesne unikol vyšetrovateľom, keď 5. apríla 2006 prehľadali viacero domov v tejto dedine. Policajti podľa denníka od prehliadky jeho domu upustili, keďže majiteľ nebol prítomný.

O dva dni neskôr mal Mladič linkovým autobusom odcestovať k príbuznému v dedine Lazarevo vo Vojvodine, kde ho aj zadržali. Majiteľ domu, v ktorom býval - Branislav Mladič - dosiahol podľa predošlých správ médií dohodu s osobitnou prokuratúrou. Za pomoc svojmu bratrancovi Ratkovi na úteku by tak mal dostať ročný podmienečný trest.

Mladič (70) je obžalovaný z vojnových zločinov a genocídy v súvislosti s obliehaním Sarajeva a srebrenickou masakrou počas bosnianskej vojny z rokov 1992-95. Vtedajší hlavný veliteľ bosnianskosrbských síl, ktorého v máji 2011 po 16 rokoch na úteku zadržali v Srbsku, vinu popiera. V prípade uznania vinným mu hrozí maximálny trest doživotia.

Brammertz opakovane žiadal Belehrad, aby mu poskytol presné informácie o úteku Mladiča a ďalších osôb obžalovaných z vojnových zločinov, ktoré by mali ukázať aj to, či mu pomáhali oficiálni činitelia.