Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Sovietsky špión Rosenberg sa narodil pred 95 rokmi, dožil sa 35 rokov

Na archívnej snímke z roku 1951 Rosenbergovci počas súdneho procesu v New Yorku Foto: TASR/AP

Na základe Greenglassového svedectva Juliusa Rosenberga s manželkou Ethelou odsúdili v apríli 1951 na trest smrti.

New York/Bratislava 12. mája (TASR) - Dnes uplynulo 95 rokov od narodenia Američana Juliusa Rosenberga, ktorého spolu s manželkou Ethel dňa 19. júna 1953 popravili na elektrickom kresle vo väzení v americkom štáte New York.

Manželov Rosenbergovcov zatkla v lete roku 1950 americká FBI a obvinila zo sprisahania a špionáže v službách Sovietskeho zväzu, ktorému mali tiež odhaliť tajomstvo výroby atómovej bomby. Piateho apríla 1951 sudca Irving Kaufman vyhlásil, že ich skutky boli vážnejšie ako vražda a odsúdil ich na smrť. V americkej histórii išlo o vôbec prvých občanov popravených za podobný čin.

Ohlasy nedali na seba dlho čakať. Pred Bielym domom sa zhromaždili malé skupinky demonštrantov s transparentmi, ktoré žiadali: "Smrť komunistickým krysám!". Na druhej strane tisícky ľudí žiadali ich milosť. Boli medzi nimi obyčajní ľudia, ale aj umelci, vedci v USA, či vo Francúzsku, Taliansku, Nemecku, v Sovietskom zväze, v Latinskej Amerike a v iných častiach celého sveta. Prezident USA Dwight Eisenhower však bol neoblomný a vtedy sedemročný Michael a desaťročný Robert, deti Juliusa a Ethel Rosenbergovcov, ostali bez svojich rodičov.

Julius Rosenberg sa narodil 12. mája 1918 v New Yorku v chudobnej rodine židovských prisťahovalcov, ktorá prišla do USA z Poľska. Jeho otec si želal, aby sa stal rabínom, ale Rosenberg sa rozhodol študovať elektrotechniku. V roku 1939 sa oženil s Ethel Greenglassovou. Ako študent sa Rosenberg politicky angažoval a v roku 1942 spolu so svojou ženou vstúpil do komunistickej strany, ktorá bola v USA ešte legálna. O rok neskôr zo strany vystúpili.

Pracoval ako civilný pracovník v americkej armáde, po vojne roku 1945 ho však z armády prepustili. V roku 1946 si spoločne so svojím švagrom Davidom Greenglassom založil malý obchod s elektrotechnikou. Greenglass sa neskôr priznal FBI a obvinil svoju sestru a Juliusa Rosenberga z prezradenia tajomstva výroby atómovej zbrane Sovietskemu zväzu.

Na základe Greenglassového svedectva Juliusa Rosenberga s manželkou odsúdili v apríli 1951 na trest smrti aj napriek tomu, že výpoveď, ktorú súdu podal Greenglass, mnohí označili za nedôveryhodnú. Hlavnú časť dôkazov získali z odpočúvania sovietskej šifrovanej komunikácie, ktorú CIA nechcela využiť na súde, aby tým neprišla o možnosť odpočúvať sovietsku komunikáciu.

Podľa novších poznatkov sa zdá byť dokázané, že manželia Rosenbergovci boli sovietskymi špiónmi, ich obvinenia sa pravdepodobne zakladajú na pravde, aj keď ich význam v špionáži bol zrejme precenený.