Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Špeciálny web pomôže overiť si pôvod fľaše tvrdého alkoholu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predajcovia alkoholu vyrobeného v tomto roku sú povinní doložiť jeho pôvod. A to je práve cieľom nového webu.

Praha 3. októbra (TASR) - Takzvané rodné listy českých destilátov s informáciami o pôvode každej fľaše tvrdého alkoholu vyrobeného v Česku poskytne nová webová stránka www.certifikacelihovin.cz.

Web uvedú do prevádzky počas dnešného popoludnia, keď naň nahrajú údaje od 11 výrobcov, členov Únie výrobcov a dovozcov liehovín, informoval Český rozhlas (ČRo). Jeho úlohou je pomáhať primárne zákazníkom liehovarov.

"Mal by slúžiť predovšetkým našim priamym zákazníkom, môžu si z neho priamo stiahnuť daný originálny certifikát. A ďalej by mal slúžiť širšej verejnosti, aby si sama overila, ak má doma nejakú fľašu, či je tá fľaša originálna a v poriadku a má rodný list," citoval Český rozhlas na svojom webe riaditeľa spoločnosti Global Spirits Tomáša Ottu.

Predajcovia alkoholu vyrobeného v tomto roku sú povinní doložiť jeho pôvod. A to je práve cieľom nového webu. Certifikát je možné získať, keď sa zadajú tri údaje: prvé štyri čísla kolku, čiarový kód EAN a číslo šarže (uvádzané zvyčajne na hrdle fľaše či jej zadnej časti alebo etikete), informoval Jan Janča z internetovej firmy Cognito. Web by podľa neho mal bez problémov zvládnuť aj veľký nápor záujemcov o informácie.

Doterajšia bilancia metanolovej aféry je hrozivá - 27 ľudí zomrelo a je evidovaných 76 otrávených, dodal Český rozhlas.