Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Španielsky startup PLD Space vykonal testovací let malej nosnej rakety

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Okolie štartovacej rampy bolo uzatvorené pre vzdušnú, cestnú a čiastočne aj lodnú dopravu, pre verejnosť boli zriadené pozorovacie miesta.

Madrid 7. októbra (TASR) – Španielsky startup PLD Space v dnes v noci odpálil svoju opakovane použiteľnú suborbitálnu nosnú raketu Miura-1 z miesta v juhozápadnom Španielsku, čím sa uskutočnil prvý plne súkromný štart rakety v Európe, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Nočný štart rakety z mesta Huelva nasledoval po dvoch neúspešných pokusoch o štart a znamená novú nádej pre pozastavené vesmírne ambície kontinentu.

Prvý pokus v máji zmaril silný vietor v horných vrstvách atmosféry, pri júnovom pokuse sa od rakety neodpojili štartovacie káble a štart bol prerušený v momente, keď už boli motory zapnuté.



Okolie štartovacej rampy bolo uzatvorené pre vzdušnú, cestnú a čiastočne aj lodnú dopravu, pre verejnosť boli zriadené pozorovacie miesta.

Výrobcovia raketu pomenovali Miura po bojovom plemene býka. Raketa je vysoká ako trojposchodová budova, dokáže niesť náklad s hmotnosťou 100 kilogramov a možno ju použiť aj na vedecké pokusy na orbite. Raketa bude mať na palube aj testovací náklad.

V segmente malých rakiet, kam patrí aj dnes testovaná Miura, začína panovať tvrdá konkurencia a snažia sa v ňom presadiť spoločnosti zo Škótska, Švédska či Nemecka.

Európa sa donedávna spoliehala na ťažké rakety Ariane 5 schopné vyniesť do vesmíru viac ako 11 ton nákladu, tie však neštartovali zo Španielska, ale z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Z rovnakého miesta štartovali aj malé talianske rakety Vega, z kozmodrómu Bajkonur štartovali ruské rakety Sojuz.

Rakety Ariane 5 však boli vyradené zo služby a potrvá ešte niekoľko mesiacov, kým do nej budú zaradené nové nosné rakety Ariane 6. Európska vesmírna agentúra (ESA) zároveň po neúspešnej misii z decembra minulého roka odložila návrat nového typu rakiet Vega, označovaný ako Vega-C, na štvrtý štvrťrok roku 2024.