Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Španielsko zaznamenalo tretie najhorúcejšie leto v histórii meraní

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Priemerná letná teplota bola v Španielsku o 1,3 stupňa Celzia vyššia, ako je pre toto obdobie bežné, tvrdí AEMET.

Madrid 14. septembra (TASR) - Španielsko tento rok zaznamenalo tretie najteplejšie leto v histórii meteorologických meraní, ktoré v krajine vykonávajú 62 rokov. Vo štvrtok to uviedla španielska meteorologická služba (AEMET), informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Priemerná letná teplota bola v Španielsku o 1,3 stupňa Celzia vyššia, ako je pre toto obdobie bežné, tvrdí AEMET. Podľa jej údajov sa priemerná teplota v krajine od roku 1961 zvýšila o 1,6 stupňa Celzia.

Španielsko zaznamenalo dosiaľ najhorúcejšie letá v rokoch 2022 a 2003. Tohtoročné leto bolo v krajine zároveň najdaždivejšie od prelomu storočí. Väčšinu španielskeho územia však trápilo sucho, najhoršiu situáciu hlásil severovýchod krajiny.

AEMET dodala, že medzi januárom a augustom 2023 sa španielske pobrežné vody zohriali najviac od začiatku meraní.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) minulý týždeň v správe uviedla, že posledné tri mesiace boli na Zemi najteplejšie v histórii záznamov. Podľa jej zistení bol august vôbec najteplejším od začiatku meraní a druhým najteplejším mesiacom v histórii, a to po tohtoročnom júli. WMO svoje najnovšie zistenia získala analýzou údajov Služby monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) Európskej únie.