Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Španielska záchranná loď Astral sa plaví na pomoc imigrantom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V ostatných mesiacoch sa situácia pre posádky lodí humanitárnych organizácií v oblasti skomplikovala, pretože nová talianska vláda z iniciatívy Mattea Salviniho pred nimi uzavrela talianske prístavy.

Madrid 29. septembra (TASR) - Záchranné plavidlo Astral španielskej mimovládnej humanitárnej organizácie Proactiva Open Arms sa vydalo v sobotu zo španielskeho prístavu Badalona na plavbu do centrálnej časti Stredozemného mora, teda do oblasti, ktorou sa migranti najčastejšie pokúšajú dostať z Líbye do Talianska.

Vo vyhlásení organizácie zverejnenom na sociálnych sieťach sa konštatuje, že záchrana ľudí v núdzi nie je voľbou, ale povinnosťou. "Nič nie je dôležitejšie, ako podať trestné oznámenie na všetkých tých, ktorí odsudzujú tak mnoho ľudí na smrť v mori alebo peklo v Líbyi," tvrdí podľa tlačovej agentúry APA Pnoactiva Open Arms.

V ostatných mesiacoch sa situácia pre posádky lodí humanitárnych organizácií v oblasti skomplikovala, pretože nová talianska vláda z iniciatívy ministra vnútra Mattea Salviniho uzavrela pred nimi talianske prístavy. Niektoré z plavidiel sa tak po dni plavili vo vodách bez toho, aby vedeli, kde budú môcť napokon zakotviť.