Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Španielska štátna polícia podnikla razie v sídlach katalánskej polície

Policajti hliadkujú pred palácom Palau Generalitat 30. októbra 2017 v Barcelone. Španielska vláda v Madride odvolala v sobotu katalánsky kabinet a oficiálne zaviedla priamu kontrolu nad Katalánskom. Španielsky premiér Mariano Rajoy ešte v piatok katalánsky parlament rozpustil a uviedol, že 21. decembra sa v tomto regióne budú konať voľby. Foto: TASR/AP

Španielska polícia skonfiškovala materiály súvisiace so sporným referendom o nezávislosti od Španielska z 1. októbra. Hľadala dôkazy o komunikácii katalánskej polície s regionálnymi úradmi.

Barcelona 31. októbra (TASR) - Španielska Civilná garda podnikla v utorok razie v rôznych úradoch katalánskej regionálnej polície Mossos d'Esquadra, pričom sa zároveň začala uplatňovať priama kontrola španielskej centrálnej vlády nad Katalánskom.

Španielska štátna polícia skonfiškovala rôzne materiály súvisiace so sporným referendom o nezávislosti od Španielska z 1. októbra, pričom hľadala dôkazy o komunikácii katalánskej polície s regionálnymi úradmi počas hlasovania v referende.

Okrem hlavného sídla na predmestí katalánskej metropoly Barcelona s názvom Sabadell uskutočnila polícia aj razie na policajných staniciach v mestách Girona a Tarragona, informovali španielske médiá.

Dokumenty boli zhabané preto, aby poslúžili ako dôkazy pre obvinenia, že Mossos d'Esquadra zámerne neuposlúchli príkaz centrálnej vlády zatvoriť v deň referenda školy a ďalšie miesta hlasovania v Katalánsku. Zosadený šéf Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, v súčasnosti čelí obvineniam z poburovania proti (madridskej) vláde.