Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielska politička odstúpila po škandále okolo krádeže titulu

Cristina Cifuentesová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na príslušných dokumentoch boli sfalšované podpisy profesorov a administratívnych pracovníkov, pretože Cifuentesová neabsolvovala väčšinu vyučovacích hodín.

Madrid 25. apríla (TASR) - Vplyvná politička zo španielskej vládnej Ľudovej strany (PP) Cristina Cifuentesová v stredu odstúpila z funkcie najvyššej predstaviteľky madridského regiónu, čo spustilo novú krízu v konzervatívnej vláde premiéra Mariana Rajoya.

Predsedníčka vlády autonómneho regiónu Madrid oznámila rezignáciu niekoľko hodín po tom, čo ju na šíriacom sa videu bolo vidieť pri údajnej krádeži kozmetiky v supermarkete spred siedmich rokov.

Prípad sa objavil po mesiac trvajúcom spore okolo magisterského titulu v odbore regionálne právo, udeleného Cifuentesovej štátnou univerzitou. Na príslušných dokumentoch boli sfalšované podpisy profesorov a administratívnych pracovníkov, pretože Cifuentesová neabsolvovala väčšinu vyučovacích hodín.

Politická opozícia v Španielsku naplánovala v regionálnom zhromaždení na začiatok mája hlasovanie o vyslovení nedôvery. Odstúpenie Cifuentesovej otvára dvere "čistému" kandidátovi Ľudovej strany, ktorý ju v úrade nahradí.