Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Španielska ministerka: Politickú krízu môže vyriešiť ústavná reforma

Na archívnej snímke ľudia mávajú katalánskymi vlajkami počas pochodu ulicami Barcelony. Foto: TASR/AP

Katalánska právnička Batetová povedala, že vládnuci socialisti chcú upraviť španielsku ústavu a posunúť sa smerom k štátu vo forme federácie.

Barcelona 9. júna (TASR) - Nová španielska ministerka pre územnú správu Metrixel Batetová v sobotu uviedla, že najhoršiu politickú krízu v krajine za posledných 40 rokov by mohla ukončiť reforma ústavy. Informovala o tom agentúra AP.

Katalánska právnička Batetová, jedna z 11 ministeriek v novom španielskom kabinete, povedala, že vládnuci socialisti chcú upraviť španielsku ústavu a posunúť sa smerom k štátu "vo forme federácie".

Batetová dodala, že súčasná španielska štruktúra regionálnych "autonómnych spoločenstiev... bola až doteraz úspešná, ale v súčasnosti potrebuje úpravu."

V dôsledku vlaňajších snáh katalánskeho vedenia o vyhlásenie nezávislosti je táto regionálna vláda podľa AP hlavným problémom pre španielsku vládu pod vedením nového premiéra Pedra Sáncheza.

Sánchez nahradil premiéra Mariana Rajoya minulý týždeň. Rajoya, jedného z najdlhšie slúžiacich ministerských predsedov Európy, zosadili minulý týždeň v piatok po tom, ako neuspel v tajnom hlasovaní o vyslovení dôvery v parlamente. Podnet na hlasovanie podali socialisti v súvislosti s korupčnou kauzou, ktorá poškodila jeho stranu.