Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Soul: KĽDR odpálila viac zrejme balistických striel krátkeho doletu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

"Severokórejské rakety preleteli asi 300 kilometrov a dopadli do Východného (Japonského) mora," uviedla juhokórejská armáda.

Soul 22. apríla (TASR) - Severná Kórea (KĽDR) v pondelok vypálila niekoľko zrejme balistických striel krátkeho doletu smerom k svojmu východnému pobrežiu, upozornila juhokórejská armáda. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Jonhap, AP a Reuters.

Japonská televízia NTV s odvolaním sa na predstaviteľa vlády pôvodne informovala, že išlo o jednu balistickú strelu krátkeho doletu. Podľa zboru náčelníkov štábu juhokórejskej armády však Pchjongjang odpálil niekoľko takýchto striel.

"Severokórejské rakety preleteli asi 300 kilometrov a dopadli do Východného (Japonského) mora," uviedla juhokórejská armáda. Pre prebiehajúcu analýzu však neposkytla bližšie detaily.

Vypálenie neskôr potvrdilo aj Tokio. Japonské ministerstvo obrany na sociálnej sieti X tvrdilo, že zrejme išlo o balistickú strelu. Projektil podľa televízie NHK zrejme dopadol mimo výlučnej ekonomickej zóny Japonska.

Severná Kórea v piatok prostredníctvom štátnych médií informovala o uskutočnení testu "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu Hwasal-1 Ra-3. Podľa nich tiež odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Na rozdiel od balistických striel nie sú testy striel s plochou dráhou letu zakázané na základe sankcií OSN uvalených na Severnú Kóreu, dodáva AFP.

Pchjongjang začiatkom apríla tiež oznámil, že otestoval nadzvukovú raketu so stredným až dlhým doletom, pričom na skúške bol prítomný aj severokórejský vodca Kim Čong-un.