Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Armáda a polícia ukončili bezpečnostnú akciu v Mogadiše

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útoku s 23 obeťami na životoch predchádzal výbuch nálože umiestnenej v nákladnom aute, ktorú v sobotu popoludní pred hotelom stojacim na rušnej ulici odpálil samovražedný atentátnik.

Mogadišo 29. októbra (TASR) - Príslušníci somálskej armády a polície ukončili v nedeľu celú noc trvajúcu bezpečnostnú akciu v hoteli Nasa-Hablod v metropole Mogadišo, v ktorom sa zabarikádovali piati militanti z hnutia aš-Šabáb, napísala agentúra AP.

Útoku s 23 obeťami na životoch predchádzal výbuch nálože umiestnenej v nákladnom aute, ktorú v sobotu popoludní pred hotelom stojacim na rušnej ulici odpálil samovražedný atentátnik.

Somálske policajné a vojenské jednotky hotel ovládli v nedeľu ráno, pričom dvoch útočníkov zastrelili a dvoch zajali. Jeden z militantov odpálil nálož, ktorú mal pripevnenú na tele, uviedol kapitán Mohamed Hussein.

Útok sa začal v sobotu popoludní, keď samovražedný útočník odpálil nákladné auto naložené výbušninami pred vyhľadávaným hotelom Nasa-Hablod, ktorý sa nachádza neďaleko prezidentského paláca. Častými hosťami hotela sú somálski politici a ďalší príslušníci miestnej elity.

Medzi mŕtvymi sú podľa polície aj vysoko postavený predstaviteľ somálskej polície a bývalý poslanec.

K útoku sa okamžite prihlásila islamistická extrémistická skupina aš-Šabáb, ktorá uviedla, že jej bojovníci prenikli do hotela, z ktorého sa celú noc ozývala streľba.

Teroristické akcie tohto druhu v Somálsku spravidla páchajú príslušníci aš-Šabábu. Skupina sa však neprihlásila k mimoriadne krvavému útoku spred dvoch týždňov, pri ktorom zahynulo najmenej 358 ľudí a 228 utrpelo zranenia.

Podľa expertov skupina neprevzala za útok zodpovednosť kvôli vysokému počtu obetí, aby si proti sebe príliš nepopudila somálsku verejnosť.