Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Somálska milícia aš-Šabáb sa poďakovala hnutiu Hamas za útok na Izrael

Izraelský vojak prechádza v stredu 11. októbra 2023 okolo domu zničeného militantmi Hamasu v kibuci Be'eri. Foto: TASR/AP

Teroristická skupina aš-Šabáb je v Somálsku aktívna už viac ako 15 rokov.

Mogadišo 12. októbra (TASR) – Somálska islamistická milícia aš-Šabáb sa poďakovala palestínskemu militantnému hnutiu Hamas k útoku na Izrael, pri ktorom zahynulo viac ako 1200 ľudí. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

"Ďakujeme vám za džihád a dobrú prácu, ktorú ste odviedli," uvádza sa v správe somálskej islamistickej skupiny napojenej na hnutie al-Káida.

Teroristická skupina aš-Šabáb je v Somálsku aktívna už viac ako 15 rokov. Somálska vláda s podporou USA a Turecka sa snaží teroristov vypudiť z krajiny, pod kontrolou militantov však naďalej zostávajú niektoré časti Somálska. Na nich sa uplatňuje extrémna interpretácia práva šaría vrátane trestov ako bičovanie, odsekávanie rúk alebo popravy.

Mnohí Somálčania skupinu spočiatku podporovali, neskôr ju však začali považovať za okupantov ovládaných cudzími silami. Militanti zvyčajne využívajú na útoky proti civilistom výbušniny.