Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Šojgu oboznámil Putina s priebehom námorných cvičení

Ruský minister obrany Sergej Šojgu (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin sa zdravia počas stretnutia v Moskve v pondelok 17. apríla 2023. Foto: TASR - AP

V reportáži, ktorú odvysielala ruská štátna televízia, hovorí Šojgu Putinovi, že manévre zahŕňajú simulované útoky na nepriateľské námorné skupiny v Tichom oceáne.

Moskva 17. apríla (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu oboznámil v pondelok šéfa Kremľa Vladimira Putina s priebehom vojenských námorných cvičení ruskej Tichomorskej flotily. TASR o tom informuje podľa správ denníka The Guardian a agentúry Reuters.

V reportáži, ktorú odvysielala ruská štátna televízia, hovorí Šojgu Putinovi, že manévre zahŕňajú simulované útoky na nepriateľské námorné skupiny v Tichom oceáne. Ruský prezident na to reagoval vyhlásením, že cvičenia poukazujú na vysokú pripravenosť Tichomorskej flotily na ruskom Ďalekom východe. Dodal tiež, že prioritou Ruska je Ukrajina.

Podľa Šojgua sa na manévroch zúčastňuje vyše 25.000 príslušníkov armády, 167 plavidiel, 12 ponoriek, 89 lietadiel a vrtuľníkov. V rámci cvičení vojaci trénujú vyhľadávanie a ničenie ponoriek a skupiny lodí nepriateľa a vykonávajú skúšobné odpaľovanie delostreleckých granátov na ciele vo vzduchu a na mori.

Posledná fáza vojenských cvičení sa podľa šéfa ruského rezortu obrany začne v stredu 18. apríla. Manévre sa konajú v čase, keď je na návštevy v Moskve čínsky minister obrany Li Šang-fu. Ten sa v nedeľu stretol aj s Putinom.