Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Snemovňa v USA schválila prvý balík na zaistenie federálneho rozpočtu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Balík je súčasťou dohody o odvrátenie čiastočného zastavenia financovania vládnych inštitúcií - tzv. shutdownu, ku ktorému by mohlo prísť už tento víkend.

Washington 7. marca (TASR) - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v stredu balík zákonov o rozpočte v hodnote 460 miliónov dolárov, ktorý má zaistiť financovanie niektorých kľúčových vládnych inštitúcií do konca tohto fiškálneho roku. Ide o súčasť dohody na ukončenie časti dlhotrvajúceho sporu v Kongrese o federálnom rozpočte. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AP a AFP.

Za schválenie zákonov hlasovalo 339 členov Snemovne reprezentantov a proti bolo 85 z toho 83 boli republikáni.

Balík je súčasťou dohody o odvrátenie čiastočného zastavenia financovania vládnych inštitúcií - tzv. shutdownu, ku ktorému by mohlo prísť už tento víkend. O balíku musí hlasovať ešte Senát, ktorý by tak mal urobiť do polnoci z piatka na sobotu. Následne bude musieť zákon ešte podpísať prezident Joe Biden.

Zákony schválené v stredu v snemovni sú výsledkom niekoľko mesiacov trvajúcich rokovaní medzi demokratmi a republikánmi. Každá zo strán dosiahla v rámci týchto rozpočtových návrhov určité víťazstvo, no republikáni vyjadrili frustráciu z toho, že dohoda nezahŕňa nijaký z výrazných škrtov, ktoré žiadali.

Schválené návrhy zákonov sa pritom týkajú financovania ministerstiev poľnohospodárstva, spravodlivosti, vnútra, dopravy, rozvoja miest, záležitostí veteránov, obchodu a energetiky. Ich schválením sa Spojené štáty dostanú o krok bližšie k udržaniu financovania vládnych inštitúcií do konca fiškálneho roku, teda do 30. septembra.

Tento balík totiž pokrýva len necelú tretinu výdavkov. Americkí zákonodarcovia tak v súčasnosti rokujú aj o druhom rozpočtovom balíku, ktorý sa skladá zo šiestich návrhov zákonov a zahŕňa aj výdavky na obranu, v snahe zaistiť financovanie všetkých vládnych inštitúcií pred 22. marcom. Práve vtedy totiž hrozí tzv. shutdown inštitúcií nezahrnutých v prvom balíku.

Na konci tohto procesu by mal Kongres schváliť rozpočtové návrhy v celkovej výške presahujúcej 1,6 trilióna dolárov. Na tejto sume sa lídri Kongresu dohodli v januári.