Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Slovák v kauze vraždy Fenyöa údajne nebol v tom čase v Maďarsku

Mediálneho magnáta Fenyöa zavraždil samopalom páchateľ na budínskej strane Margitinho ostrova, keď podnikateľ čakal na križovatke pri semaforoch.

Budapešť 23. mája (TASR) - Zadržaný Slovák Ladislav T., ktorého v kauze vraždy Fenyöa vydali v apríli slovenské orgány Maďarsku, údajne nebol v čase vraždy v Maďarsku. Napísal to dnes maďarský denník Magyar Nemzet.

Podľa periodika maďarský Národný úrad vyšetrovania (NNI), ktorý vyšetruje okolnosti vraždy podnikateľa Jánosa Fenyöa, požiadal slovenské orgány činné v trestnom konaní o zadržanie a vydanie Ladislava T. s tým, že vo februári 1998 mal priviesť vozidlom nájomného vraha na miesto činu.

Podozrivý tvrdí, že nepoznal zavraždeného, nikdy nebol na mieste vraždy, nevie šoférovať a nemá ani vodičský preukaz. Obhajca Péter Kalló vyhlásil, že v čase vraždy nebol jeho mandant v Maďarsku a dodal, že vyšetrujúci sudca nedávno povolil obhajobe, aby začala pátrať po svedkoch, ktorí by potvrdili alibi.

Magyar Nemzet s odvolaním sa na nemenovaný zdroj poznamenal, že polícia už netvrdí, že Ladislav T. bol vodičom. Iba toľko, že bol v aute a pomáhal zaobstarať vražednú zbraň. Kriminalisti svoje tvrdenie zakladajú údajne na vzorkách DNA, ktoré našli na predmetoch vo vozidle.

Kalló sa domnieva, že vzorka DNA dokazuje iba to, že Ladislav T. ktorý je z Levíc podobne ako z vraždy obvinený Jozef R., sedel niekedy v uvedenom aute.

NNI vedie vyšetrovanie v prípade podozrenia z úkladnej vraždy Fenyöa, ktorá sa stala 11. februára 1998. Jozefa R., ktorý je v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe, zadržali v SR 17. februára 2011. V priebehu vyšetrovania zistili, že je možné oprávnene podozrievať z napomáhania pri vražde ďalšieho Slováka.

Tohto podozrivého zadržali na území Slovenska na základe európskeho zatykača 10. februára 2012, maďarským orgánom ho odovzdali 3. apríla. Súd rozhodol o jeho vzatí do vyšetrovacej väzby.

Mediálneho magnáta Fenyöa zavraždil samopalom páchateľ na budínskej strane Margitinho ostrova, keď podnikateľ čakal na križovatke pri semaforoch. Vrah vyskočil zo starého vozidla značky Mitsubishi a cez okno dávkou zavraždil podnikateľa. Potom z miesta činu ušiel.

Očití svedkovia videli terénne vozidlo a utekajúceho muža, ktorý pod jednou bránou zahodil kabát, čiapku a zbraň, ktoré polícia našla. Ako konštatovala maďarská tlačová agentúra MTI, spôsob vraždy svedčí o tom, že ju vykonal nájomný vrah.