Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kríza vo Venezuele: Opozícia zvoláva na celoštátny protest

Na snímke z 7. augusta 2017 Venezuelčania s podobizňou exlídra Huga Cháveza pred budovou Národného zhromaždenia v Caracase. Foto: TASR/AP

Skupina pirátov zaútočila na weby vo Venezuele a vyzvala na podporu opozície.

Caracas 8. augusta (TASR/TERAZ.sk) - Venezuelská opozícia vyzvala svojich prívržencov, aby sa dnes zapojili do celoštátneho protestu proti vláde socialistického prezidenta Nicolása Madura. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Opoziční poslanci chcú, aby Venezuelčania dnes na poludnie (miestneho času) opustili svoje domovy a pracoviská, vyšli do ulíc a zablokovali na nich premávku.

Podľa AP sa venezuelská opozícia takto snaží vrátiť sa na svoje pozície po tom, ako bolo koncom uplynulého týždňa ustanovené ústavodarné zhromaždenie, ktorého úlohou bude prijať zmeny v ústave smerujúce k posilneniu právomocí hlavy štátu. Protivládny pochod, ktorý opozícia zorganizovala minulý piatok, bol totiž jedným z najmenej početných za štyri mesiace protestov proti Madurovi a jeho vládnemu tímu.

Opozičný poslanec Juan Requenses pre AP vyjadril presvedčenie, že opätovná mobilizácia odporcov socialistickej vlády si nevyžiada dlhý čas. "Maduro vie, že v tejto krajine nemôže vládnuť. Jediná vec, ktorú chce, je, aby sme sa stiahli z ulíc," tvrdí poslanec.

Venezuela od apríla zažíva vlnu protivládnych protestov, ktoré si doteraz vyžiadali najmenej 120 mŕtvych.

Skupina pirátov zaútočila na weby vo Venezuele a vyzvala na podporu opozície



Skupina počítačových pirátov The Binary Guardians prenikla na stránky najvyššieho súdu Venezuely, ako aj na weby parlamentu a ústrednej volebnej komisie. Informovala o tom dnes agentúra EFE.




Počítačoví piráti súčasne na svojom konte na sieti Twitter tvrdia, že získali aj prístup na webové stránky prezidentskej kancelárie, ozbrojených síl a polície, radnice hlavného mesta Caracas a ďalších vládnych štruktúr. Časť webov útok znefunkčnil.

Venezuelský parlament, v ktorom má väčšinu opozícia, vo svojom tweete potvrdil, že sa stal terčom útoku.

Na kópii webovej stránky volebnej komisie, ktorá sa zachovala v prehliadači Google, je videoklip s monológom Charlieho Chaplina z filmu Diktátor, ako aj výzva podporiť organizátorov nedeľného útoku na vojenskú základňu v meste Valencia a zúčastniť sa na dnešných demonštráciách organizovaných opäť opozíciou.

Na snímke z 4. augusta 2017 maskovaný protivládny demonštrant rozbíja múr, aby kúsky betónu mohol hodiť na Bolívarskú národnú políciu počas protestu proti ústavnému zhromaždeniu v Caracase. Na stene je graffiti, kde sa po španielsky píše 'Diktatúra!'.
Foto: TASR/AP


Účastníci protivládnej vzbury zaútočili v nedeľu na vojenskú základňu Paramacay vo Valencii, treťom najväčšom meste Venezuely. Vojaci museli bojovať proti skupine 20 mužov, ktorí prenikli do skladu zbraní. Desiati vzbúrenci ušli a pátra sa po nich, siedmich zadržali, dvaja zahynuli a jeden utrpel zranenia.

V miestnych médiách a sociálnych sieťach sa začali šíriť špekulácie o možnom vojenskom prevrate. Objavil sa aj videozáznam s mužom obklopeným asi 15 ďalšími osobami oblečenými v maskáčoch, ktorý sa predstavil ako kapitán Juan Caguaripano a hovoril o "legitímnej vzbure". Zároveň požadoval "okamžité vytvorenie prechodnej vlády" vypísanie slobodných volieb.

Opozičného lídra znepokojil útok na vojenskú základňu



Významný venezuelský opozičný líder Freddy Guevara vyjadril včera znepokojenie nad nedeľným násilným útokom na vojenskú základňu, kde boli zabití dvaja ľudia. Zákonodarcom v Národnom zhromaždení ovládanom opozíciou povedal, že tento útok je "cestou, ktorá všetkých znepokojuje".

Na snímke z 4. augusta 2017 Venezuelské ústavné zhromaždenie pózuje na oficiálnu fotografiu počas prísahy na Národnom zhromaždení v Caracase.
Foto: TASR/AP


Podľa jeho slov môže ľudí zvádzať k násiliu pocit, že už vyčerpali volebné aj ústavné možnosti - a opozícia tvrdí, že práve takáto situácia sa odvíja vo Venezuele. Opoziční politici opakovane vyzývali na nenásilnú zmenu v krajine prostredníctvom volieb.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro pohrozil, že využije všemocné ústavodarné zhromaždenie na to, aby nechal Guevaru zatknúť.

Venezuelský parlament odmieta výnosy prijaté ústavodarným zhromaždením



Venezuelský parlament, ktorý má pod kontrolou opozícia, odmieta uznať akékoľvek výnosy prijaté novozvoleným ústavodarných zhromaždením.

Nové ústavodarné zhromaždenie vzišlo z kontroverzných volieb 30. júla a podľa Európskej únie dostalo "neobmedzené právomoci vládnuť". V sobotu 5. augusta rozhodlo aj o odvolaní venezuelskej generálnej prokurátorky Luisy Ortegovej-Díazovej z funkcie. Tá je známa ako otvorená a dlhodobá kritička prezidenta Nicolása Madura.

Na snímke z 5. augusta 2017 venezuelská generálna prokurátorka Luisa Ortegová Díazová (tretia zľava) sa nemôže dostať do svojej kancelárie v Caracase, pretože jej v tom bránia verní stúpenci prokuratúry.
Foto: TASR/AP



Okrem odvolania generálnej prokurátorky ústavodarné zhromaždenie schválilo i návrh na vytvorenie "komisie pravdy", ktorá bude mať právomoc vyšetrovať a stanovovať tresty.

Podľa Madura nová komisia by mala vedúcich predstaviteľov opozície priviesť k zodpovednosti za súčasnú vlnu politických nepokojov v krajine. Opozičná poslankyňa Delsa Solórzanová však vyhlásila, že cieľom komisie pravdy je "prenasledovať inak zmýšľajúcich" ľudí.

Provládne ústavodarné zhromaždenie vládne s prakticky neobmedzenými právomocami. Očakáva sa, že jeho členovia sa dnes znovu zídu na svojom zasadaní.

Kontroverzný orgán vybavený rozsiahlymi právomocami, ktorého úlohou bude prepracovať venezuelskú ústavu z roku 1999, sa prvýkrát zišiel v piatok.

Venezuela od apríla vlnu protivládnych protestov, ktoré si doteraz vyžiadali najmenej 120 mŕtvych.