Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Singapurský premiér: ASEAN musí posilňovať vzťahy s USA i Čínou

Na snímke vpravo singapurský premiér Lee Hsien Loong a vľavo filipínsky prezident Rodrigo Duterte sa rozprávajú počas prestávky na výročnom summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) pózujú pre skupinovú fotografiu vo filipínskej Manile 29. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Predseda singapurskej vlády to podľa agentúry DPA vyhlásil dnes na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) vo filipínskom hlavnom meste Manila.

Manila 29. apríla (TASR) - Lídri Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) dnes na výročnom summite na Filipínach vyjadrili "mimoriadne obavy" z napätia na Kórejskom polostrove a vyzvali Pchjongjang, aby zastavil akcie, ktoré ohrozujú mier v regióne.

Severokórejské jadrové testy a územné spory v Juhočínskom mori dominovali rokovaniam lídrov 10-členného ASEAN.

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte, ktorý jednodňovému summitu predsedal, informoval o veľkých obavách účastníkov summitu z vypuknutia vojny na Kórejskom polostrove, ktorá by priniesla regiónu obrovské utrpenie.

"ASEAN musí byť silný a jednotný vo výzve ku Severnej Kórei, aby zastavila všetky provokačné akcie a vrátila sa na cestu dialógu," uviedol singapurský premiér Lee Hsien Loong.

Iba hodiny pred začatím summitu sa Severné Kórea pokúsila odpáliť balistickú raketu z oblasti severne od Pchjongjangu, ktorá však krátko po štarte explodovala.


Duterte v súvislosti s eskaláciou napätia na Kórejskom polostrove vyzval Spojené štáty a ďalšie krajiny na zdržanlivosť. Varoval pred zlým odhadom situácie, ktorý by mohol "vyústiť v katastrofu".

"Je na Amerike, ktorá má najväčšiu palicu, aby bola opatrná a trpezlivá," povedal na tlačovej konferencii po skončení summitu. Uviedol, že chce vyzvať amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý mu má dnes zatelefonovať, aby "nehral do rúk" severokórejského vodcu Kim Čong-una.

"Ten chlap (Kim) jednoducho chce zlikvidovať svet, preto je veľmi šťastný," citovala 72-ročného filipínskeho vodcu tlačová agentúra DPA. "Stále sa usmieva. Ale v skutočnosti to chce všetko skončiť."

Dnešná schôdzka lídrov ASEAN v Manile bola prvým z ich dvoch tohtoročných summitov, ďalší bude tiež na Filipínach v novembri. Členmi ASEAN sú Brunej, Filipíny, Indonézia, Kambodža, Laos, Malajzia, Mjanmarsko, Thajsko, Singapur, Vietnam.


Singapurský premiér: ASEAN musí posilňovať vzťahy s USA i Čínou


Krajiny juhovýchodnej Ázie musia posilňovať vzťahy ako so Spojenými štátmi, tak aj s Čínou - regionálnymi mocnosťami, ktoré v súčasnosti menia svoju bezpečnostnú i obchodnú politiku, domnieva sa singapurský premiér Lee Hsien Loong.

Predseda singapurskej vlády to podľa agentúry DPA vyhlásil dnes na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) vo filipínskom hlavnom meste Manila.

Desaťčlenná medzinárodná organizácia ASEAN "musí s našimi zahraničnými partnermi naďalej spolupracovať," konštatoval singapurský ministerský predseda.

"Dnes sa vo svete dejú zmeny. USA i Čína stanovujú nové pravidlá v bezpečnosti, obchodnej politike i iných oblastiach. Je dôležité dať signál, že ASEAN chce posilniť svoje vzťahy s oboma mocnosťami," konštatoval Lee Hsien Loong (vysl. Li Sien-lung).

Lee ďalej poznamenal, že ministri zahraničných vecí ASEAN-u sa budúci týždeň stretnú vo Washingtone s americkým rezortným partnerom Rexom Tillersonom a prezident USA Donald Trump zase v novembri absolvuje niekoľko stretnutí v Manile.

Členmi regionálneho medzinárodného združenia ASEAN sú Brunej, Filipíny, Indonézia, Kambodža, Laos, Malajzia, Mjanmarsko, Singapur, Thajsko a Vietnam.