Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Sikorski vyzýva USA na schválenie balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu

Na archívnej snímke Radoslaw Sikorski. Foto: TASR/AP

Šéf poľskej diplomacie okrem toho oznámil, že Varšava zdvojnásobí svoj príspevok do tzv. českej iniciatívy určenej na nákup munície pre Ukrajinu.

Riga 27. marca (TASR) - Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyzval v stredu Spojené štáty, aby urýchlene schválili balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Vo vyjadrení na návšteve Lotyšska spomenul nedeľný incident, pri ktorom ruská raketa narušila vzdušný priestor Poľska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

"Zažívame len nepatrný zlomok z toho, čo Ukrajina," povedal Sikorski na margo zmieneného incidentu novinárom v Rige, pričom odkazoval na ruské raketové útoky na Ukrajinu.

"Zdá sa mi, že niektoré západné médiá nie sú dostatočne šokované touto bezprecedentnou vlnou leteckého terorizmu proti Ukrajine," pokračoval. Americký balík vojenskej pomoci Ukrajine je podľa neho "naliehavo, zúfalo potrebný". Šéf poľskej diplomacie okrem toho oznámil, že Varšava zdvojnásobí svoj príspevok do tzv. českej iniciatívy určenej na nákup munície pre Ukrajinu.

Balík vojenskej pomoci USA pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov už schválil americký Senát, no v Kongrese ho stále blokuje republikánmi vedená Snemovňa reprezentantov. Jej predseda Mike Johnson trvá na tom, že podmienkou pre schválenie je sprísnenie režimu na hraniciach USA s Mexikom, teda boja proti nelegálnemu prisťahovalectvu. Snemovni návrh odmieta vôbec predložiť na hlasovanie.