Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Severoírsky súd zamietol žalobu proti odstaveniu britského parlamentu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Verdikt v S. Írsku nasledoval iba deň po tom, ako odvolací súd v Škótsku uznal, že Johnsonovo pozastavenie činnosti parlamentu na päť týždňov krátko pred vystúpením Británie z EÚ je nezákonné.

Londýn 12. septembra (TASR) - Súd v severoírskom Belfaste vo štvrtok rozhodol, že pozastavenie činnosti britského parlamentu iniciované premiérom Borisom Johnsonom je zákonným opatrením, ktoré nepoškodí mierový proces v Severnom Írsku. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Verdikt v Severnom Írsku nasledoval iba deň po tom, ako odvolací súd v Škótsku uznal, že Johnsonovo pozastavenie činnosti parlamentu na päť týždňov krátko pred vystúpením Británie z Európskej únie je nezákonné, pričom však nenariadil zvrátenie tohto kroku. Podobná žaloba proti spornej prestávke bola podaná aj v priamo v Londýne.

Sudcovia v Belfaste sa podľa denníka zaoberali sčasti odlišnými právnymi otázkami, keďže žalujúca strana argumentovala, že hroziaci odchod Británie z Únie bez dohody v termíne 31. októbra by oslabil dohody medzi britskou a írskou vládou, dosiahnuté v rámci severoírskeho mierového procesu a tvoriace základ pre cezhraničnú spoluprácu medzi Britániou a Írskom.

Jedným zo žalujúcich bol známy aktivista za práva obetí severoírskeho konfliktu Raymond McCord, ktorého syn bol v roku 1997 zavraždený.

Spomínaná predĺžená prestávka v činnosti britského parlamentu pred začiatkom novej schôdze sa začala tento týždeň v utorok a má trvať do 14. októbra. Budúci utorok sa má danou vecou zaoberať aj britský Najvyšší súd.