Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia uskutočnila kontrolovaný výbuch podozrivej dodávky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V severoírskom meste Londonderry vybuchla v sobotu nálož, ktorá bola zrejme umiestnená v ukradnutom vozidle donáškovej služby. Napätie narástlo, keď sa objavili správy o únose dvoch ďalších dodávok.

Londýn 21. januára (TASR) - Polícia v severoírskom meste Londonderry vykonala v pondelok kontrolovaný výbuch podozrivej dodávky, ktorú niekto údajne uniesol a potom opustil. Polícia podnikla akciu dva dni po tom, čo v meste pred budovou súdu explodovala bomba uložená v aute, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Polícia Severného Írska na Twitteri napísala: "Príslušníci munično-technického útvaru urobili kontrolovanú explóziu uneseného vozidla v okolí ulice Circular Road v Derry/Londonderry."

Toto druhé vozidlo uniesli štyria maskovaní muži a neskôr v pondelok ho nechali uprostred inej ulice v Londonderry, dodala severoírska polícia.

Bomba vybuchla v Londonderry, druhom najväčšom severoírskom meste, v sobotu večer pred budovou súdu. Nálož bola zrejme umiestnená v ukradnutom vozidle donáškovej služby pizzerie. Polícia v čase explózie evakuovala okolité ulice - reagovala tak na upozornenie na hroziaci útok. Incident si nevyžiadal obete.

"Tento pokus narušiť pokrok v Severnom Írsku sa právom stretol s úplným odsúdením zo strany všetkých súčastí (tamojšieho) spoločenstva," uviedla britská ministerka pre Severné Írsko Karen Bradleyová.

Polícia podozrieva zo sobotňajšieho útoku odštiepencov z Írskej republikánskej armády (IRA). V súvislosti s týmto incidentom zadržali piatich mužov, napísala tlačová agentúra AP.

Napätie v pondelok narástlo, keď sa objavili správy o údajnom únose až dvoch ďalších dodávok.

Londonderry patrilo medzi ohniská niekoľko desaťročí trvajúceho konfliktu v Severnom Írsku medzi prevažne protestantskými unionistami, ktorí sa považujú za Britov, a prevažne rímskokatolíckymi írskymi nacionalistami. Pri tomto konflikte zahynulo viac ako 3700 ľudí.

Za formálny koniec konfliktu je väčšinou považované uzavretie tzv. Veľkopiatkovej dohody z roku 1998. Hoci väčšina militantov sa pri tejto príležitosti vzdala používania násilia ako prostriedku na dosiahnutie svojich politických cieľov, niektorí odštiepenci z IRA pokračujú v občasných útokoch.

Vláda v Severnom Írsku sa rozpadla začiatkom roka 2017 pre spor medzi hlavnou protestantskou a katolíckou politickou stranou. V Belfaste je odvtedy politické vákuum, ktoré zatiaľ nikto nedokázal vyplniť.

K nárastu napätia v Severnom Írsku prispieva v posledných mesiacoch najmä neistota z budúcnosti, ktorá v súvislosti s tzv. brexitom panuje ohľadom hranice s Írskou republikou.