Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO J. Stoltenberg sa stretol so S. Lavrovom, trval na dialógu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívna snímka.. Foto: TASR/AP

Stoltenberg povedal, že NATO sa chce vyhnúť návratu do čias studenej vojny.

New York 26. septembra (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg si želá konštruktívnejšie vzťahy s Moskvou aj v čase, keď aliancia prijíma opatrenia, ktorými reaguje na rastúcu vojenskú priebojnosť Moskvy. Šéf NATO to povedal v utorok v rozhovore pre tlačovú agentúru The Associated Press.

Stoltenberg krátko pred stretnutím s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom popri hlavnom rokovaní 73. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku taktiež vyjadril znepokojenie nad vojenskými zásahmi Ruska na Ukrajine a v Gruzínsku, ruskou podporou sýrskeho prezidenta Bašára Asada a budovaním ruských námorných zložiek vo východnej časti Stredozemného mora.

Ako upozornila AP, stretnutia tohto druhu sú zriedkavými od ochladenia vzťahov NATO-Rusko v dôsledku vypuknutia krízy na východnej Ukrajine v roku 2014.

"Keď máme vážne nezhody, keď vidíme zvýšené napätie, keď vidíme viac vojenskej prítomnosti v blízkosti našich hraníc, je ešte o to dôležitejšie viesť dialóg," uviedol Stoltenberg v rozhovore.

Stoltenberg povedal, že NATO sa chce vyhnúť návratu do čias studenej vojny. Dodal však, že aliancia k svojim členom na východe po prvýkrát nasadí bojové zložky, posilní svoju prítomnosť vo východnej časti Stredozemného mora a čoskoro podnikne veľké vojenské manévre v Nórskom mori - Trident Juncture - zahŕňajúce vzdušné, letecké i námorné sily.

Stretnutie s Lavrovom napokon podľa šéfa NATO žiadny konkrétny pokrok vo vzájomných vzťahoch neprinieslo.

Minister Lavrov sa k záverom z rokovania vyjadriť odmietol. Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyhlásenie, podľa ktorého so Stoltenbergom prediskutovali "súčasnú situáciu politického dialógu a ďalšie vyhliadky vzťahov Rusko-NATO".