Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO pevne dúfa, že dosiahnu dohodu s Rusmi o raketovom štíte

Ruský minister obrany Anatolij Serďukov varoval, že rozhovory medzi Moskvou a Washingtonom o pláne na raketovú obranu NATO, riadenú Spojenými štátmi, sa dostávajú do slepej uličky.

Moskva 3. mája (TASR) - NATO stále pevne dúfa v dosiahnutie dohody s Ruskom o raketovej obrane, napriek nesúhlasu Moskvy s plánmi aliancie na raketový štít. Vyhlásil to dnes v Londýne generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

"Som optimistický, že sa nám to podarí," povedal Rasmussen, keď dostal od novinára otázku, či sa aliancii podarí uzavrieť s Rusmi dohodu o raketovom štíte.

Rasmussen po rozhovoroch s britským premiérom Davidom Cameronom v Londýne uviedol, že dohodu nedosiahnu pred tohtomesačným summitom NATO v Chicagu, "ale stále existuje priestor na dialóg s Rusmi". Ten bude podľa Rasmussena pokračovať aj po tomto summite.

Ruský minister obrany Anatolij Serďukov dnes už skôr varoval, že rozhovory medzi Moskvou a Washingtonom o pláne na raketovú obranu NATO, riadenú Spojenými štátmi, sa "dostávajú do slepej uličky".

Serďukov povedal, že Rusko, USA a NATO nepostúpili v hľadaní "vzájomne prijateľného" riešenia. Jeho vyjadrenia prišli práve v čase, keď sa dnes v Moskve začína medzinárodná konferencia o tomto protiraketovom štíte - pozvané sú tiež štáty NATO, takže diskusie o záležitosti budú viesť spoločne aj ruskí a americkí predstavitelia.

USA tvrdia, že plán je zameraný na obranu pred prípadnými iránskymi hrozbami.

Moskva odmieta tvrdenie Washingtonu, že štít bude chrániť výlučne pred iránskou hrozbou, a vyjadrila obavy, že nakoniec bude natoľko mohutný, že oslabí zastrašovací jadrový arzenál Ruska.

NATO vyhlásilo, že chce spolupracovať s Ruskom v otázke raketového štítu, ale odmietlo návrh Moskvy, aby štít riadili spoločne.