Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO chce byť sprostredkovateľom v spore Nemecka s Tureckom

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívne foto. Foto: TASR/AP

Hlavným zámerom Stoltenberga je znížiť napätie medzi dvoma členmi aliancie.

Brusel 25. júla (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa v pondelok ponúkol ako sprostredkovateľ medzi Nemeckom a Tureckom v spore okolo požiadavky nemeckých poslancov, aby mohli navštíviť nemeckých vojakov na leteckej základni Konya v Turecku.

"Generálny tajomník ponúkol zorganizovať návštevu poslancov na letisku Konya v rámci NATO. Letisko Konya je životne dôležité pre operácie NATO na podporu Turecka a koalície proti IS (Islamskému štátu)," citovala agentúra Reuters hovorcu aliancie Piersa Cazaleta.

Podľa agentúry Reuters hlavným zámerom Stoltenberga je znížiť napätie medzi dvoma členmi aliancie. Berlín argumentuje, že nemecká armáda sa z historických dôvodov zodpovedá Spolkovému snemu (Bundestag) a poslanci majú legitímne právo kontrolovať činnosť vojakov.

Turecká vláda predtým odmietala povoliť návštevu nemeckých poslancov aj na leteckej základni Incirlik. Následne sa Nemecko rozhodlo premiestniť svojich vojakov z tejto základne do Jordánska. Rovnako sa Ankara rozhodla nepovoliť ani návštevu členov Bundestagu na letisku Konya, ktoré využívajú spojenci z NATO.

Podľa agentúry Reuters Severoatlantická aliancia vníma ďalší odchod nemeckých jednotiek z Turecka ako "problematický".

Minulý týždeň nemecké médiá informovali, že vláda v Berlíne sa rozhodla pozastaviť predaj zbraní do Turecka. Pre Ankaru sú vzťahy s Berlínom dôležité, lebo turecký vývoz smeruje prevažne na nemecký trh a v Nemecku žije vyše trojmiliónová turecká komunita.

Diplomatický spor medzi oboma krajinami sa vyhrotil po zadržaní viacerých občanov Nemecka na území Turecka, čo turecké orgány zdôvodňujú pokračujúcou operáciou proti členom siete duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v americkom exile. Toho Ankara obviňuje z prípravy vlaňajšieho pokusu o štátny prevrat.