Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Šéf MAAE chce rokovať s Iránom o jadrovom programe

Iránsky technik pracuje v zariadení na obohacovanie uránu neďaleko mesta Isfahan 255 míľ (410 kilometrov) južne od hlavného mesta Teheránu, Irán. Foto: TASR/AP

Jukija Amano sa zaujíma najmä o jadrový komplex Párčín, ktorý chcú inšpektori navštíviť. Doterajšie rokovania nevniesli do situácie žiadne svetlo.

Londýn 17. októbra (TASR) - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano dnes vyjadril nádej, že stretnutie s Iránom na vysokej úrovni k jeho spornému jadrovému programu by sa mohlo uskutočniť "čoskoro".

Amano počas návštevy Londýna povedal, že MAAE sa naďalej zaujíma o činnosť v iránskom vojenskom jadrovom komplexe Párčín, ktorý chcú inšpektori MAAE navštíviť. V súčasnosti ho monitorujú iba cez satelitné snímky.

MAAE, ktorej úlohou je zabrániť šíreniu jadrových zbraní vo svete, sa pokúša obnoviť dlho viaznuce vyšetrovanie údajných snáh islamskej republiky vyrobiť jadrovú bombu.

Podľa Amana je MAAE ochotná stretnúť sa s iránskymi predstaviteľmi v blízkej budúcnosti. "Dúfam, že čoskoro," citovala ho agentúra Reuters.

Tím MAAE absolvoval od januára sériu stretnutí s iránskymi predstaviteľmi, ale doteraz nepriniesli konkrétne výsledky. Zatiaľ posledné stretnutie sa uskutočnilo v auguste.

Irán popiera obvinenia Západu, že sa pokúša vyvinúť jadrovú bombu. Avšak jeho odmietanie obmedziť jadrový program malo za následok sprísnenie sankcií zo strany Západu.