Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Schválili Program Monitoring pre Ukrajinu na zvýšenie podpory darcov

Na archívnej snímke sídlo Medzinárodného menového fondu (MMF) vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Ako povedal šéf misie MMF na Ukrajine Gavin Gray, fond odhaduje, že krajina bude v rámci externého financovania potrebovať na budúci rok od 40 miliárd do 57 miliárd USD.

Washington 20. decembra (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) schválil program pre Ukrajinu, ktorého cieľom je udržanie ekonomickej stability po invázii Ruska a podpora financovania štátu donormi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

MMF v pondelok večer (19. 12.) oznámil, že takzvaný Program Monitoring with Board Involvement (PMB) schválilo vedenie fondu ešte 9. decembra a v pondelok ho prerokovala Výkonná rada MMF. Ako dodal, program je určený na pomoc Ukrajine pri implementovaní obozretnej ekonomickej politiky a na "katalyzáciu" externého financovania.

Ako povedal šéf misie MMF na Ukrajine Gavin Gray, fond odhaduje, že krajina bude v rámci externého financovania potrebovať na budúci rok od 40 miliárd do 57 miliárd USD (od 37,74 miliardy do 53,78 miliardy eur). Samotný MMF v rámci programu úvery neposkytne, očakáva však, že PMB zvýši dôveru medzi donorskými štátmi voči Ukrajine a podporí financovanie.

Ukrajina v rámci PMB prisľúbila kroky na zvýšenie daňových príjmov a oživenie domáceho dlhového trhu. Zároveň sa zaviazala k reformám finančného sektora.

(1 EUR = 1,0598 USD)