Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Schulz o koalícii s konzervatívcami: Cesta odvahy je tá správna

Líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz počas prejavu na mimoriadnom zjazde strany SPD v sídle SPD v Bonne 21. januára 2018. Foto: TASR/AP

Schulzov prejav odmenili delegáti zjazdu zdržanlivým potleskom trvajúcim približne jednu minútu, uviedla DPA. Následné príhovory odporcov tzv. veľkej koalície mali podľa nej väčší ohlas.

Bonn 21. januára (TASR) - V prípade začatia koaličných rokovaní s konzervatívnymi stranami únie CDU/CSU prisľúbil predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz v nedeľu jej členom, že bude presadzovať ďalšie požiadavky sociálnych demokratov. Vo svojom vystúpení na mimoriadnom zjazde strany v Bonne zároveň podľa agentúry DPA pripustil, že jemu a vyjednávaciemu tímu SPD sa v rámci sondážnych rokovaní nepodarilo dosiahnuť všetky ciele.

Takmer 600 delegátov zjazdu Schulz vyzval, aby podporili koaličné rokovania s CDU/CSU. Nevyužiť túto príležitosť by bolo "ľahkovážne".

"V konečnom dôsledku tu dnes rozhodujeme aj o tom, akou cestou sa vyberie naša krajina a Európa," povedal šéf SPD a dodal, že jeho strana musí prevziať zodpovednosť "bez strachu a obáv". "Som presvedčený, že cesta odvahy je tá správna," konštatoval Schulz.

Podľa Schulza sa záverečný dokument zo sondážnych rokovaní musí rozšíriť o niektoré body. Konkrétne menoval požiadavku rovnakého prístupu k pacientom poisteným v štátnych a súkromných poisťovniach, obmedzenie zamestnávania na dobu určitú a zavedenie klauzuly o nepredvídateľných okolnostiach v oblasti zlučovania rodín utečencov a migrantov.

Hoci je Schulzovi jasné, že nie je možné začínať odznova, v prípade koaličných rokovaní chce "bojovať až do posledného dňa za výsledok, s ktorým budeme môcť s čistým svedomím predstúpiť pred našich členov".

Líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz máva na mimoriadnom zjazde strany SPD v sídle SPD v Bonne 21. januára 2018.
Foto: TASR/AP


Schulzov prejav odmenili delegáti zjazdu zdržanlivým potleskom trvajúcim približne jednu minútu, uviedla DPA. Následné príhovory odporcov tzv. veľkej koalície mali podľa nej väčší ohlas. Na čele odporu proti pokračovaniu spojenectva s konzervatívcami sú tzv. Jusos, teda mladí socialisti. Naopak - veľkú koalíciu podporuje celé vedenie SPD.

Do rozpravy na zjazde SPD, ktorý sa začal o 11.00 h, je prihlásených viac ako 100 rečníkov. Ak delegáti koaličné rozhovory s CDU/CSU schvália, mohli by sa začať už na budúci týždeň. Trvali by zrejme dva až tri týždne, ich výsledok by následne musela odobriť členská základňa SPD.

V opačnom prípade hrozia Nemecku predčasné voľby, keďže predtým stroskotali rozhovory o koalícii CDU/CSU s liberálmi a zelenými. SPD by sa navyše zrejme ocitla v hlbokej kríze, ktorú by Schulz pravdepodobne riešil odchodom z čela strany. Alternatívou je ešte menšinová vláda konzervatívcov, tú ale šéfka CDU a kancelárka Angela Merkelová odmieta.