Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Salvini:Migračnú dohodu s Nemeckom môže Taliansko podpísať už v piatok

Na snímke taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini reční na tlačovej konferencii v Miláne 10. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Matteo Salvini dodal, že podpíše len takú dohodu, podľa ktorej sa už Taliansko nebude musieť starať ani o jediného ďalšieho migranta.

Rím 10. septembra (TASR) - Taliansky vicepremiér a minister vnútra v pondelok vyhlásil, že Taliansko môže bilaterálnu dohodu o migrácii, ktorú požaduje Nemecko, podpísať už tento piatok. Informovala o tom agentúra DPA.

"Túto dohodu budeme pravdepodobne môcť uzavrieť už tento piatok v rámci summitu ministrov zahraničných vecí EÚ vo Viedni," uviedol v Miláne podľa agentúry ANSA Matteo Salvini, ktorý však dodal, že podpíše len takú dohodu, podľa ktorej sa už "Taliansko nebude musieť starať ani o jediného ďalšieho migranta".

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer predtým vyhlásil, že Salvini je tým jediným, čo stojí v ceste k dosiahnutiu dohody o migrácii, na základe ktorej by mohlo Nemecko zo svojich hraníc vracať migrantov späť do Talianska, ak to bola krajina, kde sa pôvodne zaregistrovali.

Čítajte tiež: Seehofer:Migračnej dohode medzi Berlínom a Rímom stojí v ceste Salvini

Taliansko sa stalo hlavnou počiatočnou destináciou pre migrantov prichádzajúcich do Európy zo severnej Afriky. V súlade s nariadeniami EÚ je teda Taliansko tým štátom, ktorý je povinný prijímať ich žiadosti o azyl.