Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pri nepokojoch v utečeneckom tábore v Rwande zahynulo 11 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predstaviteľka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Daniela Ionitaová, že k úmrtiam utečencov došlo v utečeneckom tábore Kiziba a v neďalekom meste Kibuye na západe Rwandy.

Kigali 26. februára (TASR) - Jedenásť utečencov z Konžskej demokratickej republiky (KDR) zahynulo minulý týždeň v utečeneckom tábore v Rwande, kde sa tamojšia polícia pokúsila potlačiť nepokoje vyvolané znížením potravinových dávok. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie OSN.

Predstaviteľka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Daniela Ionitaová, že k úmrtiam utečencov došlo v utečeneckom tábore Kiziba a v neďalekom meste Kibuye na západe Rwandy. UNHCR zároveň vyzval rwandské úrady, aby prípad vyšetrili.

V piatkovom vyhlásení rwandskej polície sa uvádza, že pri nepokojoch v utečeneckom tábore zahynulo päť ľudí. Polícia údajne zasiahla až po tom, keď na jej príslušníkov zaútočili utečenci "ozbrojení kameňmi, drevenými palicami a kovovými predmetmi, pričom siedmich z nich zranili".

Demonštrácie utečencov za lepšie životné podmienky alebo presťahovanie do iného tábora sa začali minulý utorok v tábore Kiziba, kde sa v súčasnosti nachádza približne 17.000 utečencov z KDR.

Rwanda na svojom území prichýlila celkovo 174.000 utečencov, z nich 57.000 sú Burundčania, ktorí ušli zo svojej krajiny v roku 2015 pred vlnou násilností. Zvyšnými utečencami sú väčšinou občania Konžskej demokratickej republiky, ktorá sa zmieta v násilnostiach a nestabilite už najmenej 20 rokov.