Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Ruský prezident a premiér oslávia Deň víťazstva na Kryme

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) sa rozpráva s premiérom Dmitrijom Medvedevom počas ich stretnutia v moskovskom Kremli 30. decembra 2013. Témou ich stretnutia boli bombové útoky vo Volgograde. Foto: FOTO TASR/AP

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď prezident Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku.

Moskva 30. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a ruský premiér Dmitrij Medvedev sa údajne 9. mája chystajú navštíviť Krymský polostrov, aby sa tam zúčastnili na oslavách Dňa víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne. S odvolaním sa na dobre informované zdroje to uviedol internetový server Gazeta.ru.

Podľa nej sa Putin 9. mája podľa tradície zúčastní na slávnostnej vojenskej prehliadke na Červenom námestí v Moskve. Po veľkolepej prehliadke zvykla byť štátna recepcia, ktorú však tento rok preložili na večer 8. mája práve kvôli bleskovej návšteve oboch štátnikov na Kryme.

Ich prvou zastávkou na polostrove má byť čiernomorský prístav Sevastopol, ktorý si toho roku pripomína 70. výročie oslobodenia od nemeckých vojsk. Putin s Medvedevom sa tam zúčastnia na vojenskej prehliadke a potom sa presunú do Simferopolu, ktorý je metropolou Krymského polostrova.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku. Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu sformovanú po protivládnych nepokojoch.

Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.