Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Ruský ombudsman kritizoval neprimerané tresty pre Pussy Riot

Členky punkovej skupiny Pussy Riot, zľava Nadežda Tolokonnikovová, Maria Aljochinová a Jekaterina Samucevičová Foto: TASR/AP

Lukin, bývalý liberálny poslanec a veľvyslanec v USA, je podľa vlastných slov odhodlaný rozsudky napadnúť, ak ich v pôvodnej výške potvrdí aj odvolacie konanie.

Moskva 23. augusta (TASR) - Ruský ombudsman pre ľudské práva kritizoval dnes "neprimerané" tresty pre členky punkovej skupiny Pussy Riot a varoval, že prípad vyvoláva nebezpečné napätie v ruskej spoločnosti.

"Ide o prečin, ktorý sa v normálnom, civilizovanom európskom štáte rieši v správnom, nie v trestnom konaní. Preto si myslím, že verdikt nad týmito ženami je neprimeraný," konštatoval ombudsman Vladimir Lukin, nominovaný do tejto poradnej funkcie prezidentom Vladimirom Putinom.

Lukin, bývalý liberálny poslanec a veľvyslanec v USA, je podľa vlastných slov odhodlaný rozsudky napadnúť, ak ich v pôvodnej výške potvrdí aj odvolacie konanie.

Trojicu členiek kapely odsúdili minulý týždeň za za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou na dva roky vo väznici so stredným stupňom ochrany. Verdikt súvisí s ich predvedením protiputinovskej piesne pred oltárom v hlavnom moskovskom chráme.

Odsúdenie členiek Pussy Riot kritizovali ako neprimerané aj západné vlády a hudobníci. Komentátori západných médií označujú rozsudok za súčasť Putinovho ťaženia voči domácej opozícii. Kremeľ však označil reakcie zahraničia za politicky motivované.