Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko po zostrelení sýrskej stíhačky prerušilo v Sýrii súčinnosť s USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Americká armáda potvrdila, že stíhačka F-18 zostrelila v nedeľu sýrsky stíhací bombardér SU-22.

Moskva 19. júna (TASR) - Rusko dnes oznámilo, že v dôsledku zostrelenia sýrskeho lietadla Su-22 zastavuje spoluprácu s USA na základe memoranda, ktoré obe krajiny podpísali v záujme prevencie incidentov a zaručenia bezpečnosti letov lietadiel oboch krajín počas ich operácií nad Sýriou.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom dnešnom vyhlásení zdôraznilo, že žiada dôkladné vyšetrenie incidentu z uplynulej nedele, zverejnenie jeho výsledkov i prijatých opatrení.

Ruský rezort súčasne informoval, že po spomínanom incidente budú prostriedky ruskej pozemnej a protivzdušnej obrany sledovať "ako vojenské ciele" všetky lietadlá a drony, ktoré budú letieť nad Sýriou v priestore západne od rieky Eurfrat. Toto opatrenie sa týka aj lietadiel a dronov Spojenými štátmi vedenej koalície.

Spomínané memorandum bolo Ruskom a USA podpísané v roku 2015, keď oba štáty začali poskytovať leteckú podporu bojovým operáciám, ktoré na zemi proti jednotkám džihádistického Islamského štátu (IS) viedla armáda verná sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Americká armáda potvrdila, že stíhačka F-18 Super Hornet zostrelila v nedeľu sýrsky stíhací bombardér SU-22, ktorý zhodil bomby neďaleko pozícií lokálnych milícií podporovaných medzinárodnou koalíciou bojujúcou proti IS. Terčom sýrskeho náletu boli takzvané Sýrske demokratické sily (SDF), zložené prevažne z arabských a kurdských bojovníkov.

Rusko dnes Spojené štáty kritizovalo za zostrelenie sýrskeho stíhacieho bombardéra a označil ho za akt "agresie".

Podľa americkej armády bol sýrsky bombardér zostrelený v záujme "kolektívnej sebaobrany" spojeneckých síl. Vyhlásenie zdôraznilo, že Spojené štáty bojujú v Sýrii proti IS a neželajú si konfrontácie so sýrskymi vládnymi silami ani s ruskou armádou, ktorá ich podporuje.

"Nebudeme však váhať, keď bude treba brániť koaličné sily alebo s nimi spriaznené spojenecké jednotky," uviedol na margo nedeľňajšieho incidentu Pentagón.

Podľa vyhlásenia sýrskej armády bolo jej lietadlo zostrelené počas misie zameranej proti bojovníkom Islamského štátu.

Pilot zostreleného lietadla sa katapultoval nad oblasťou kontrolovanou protivládnymi povstalcami. Jeho osud je neznámy.