Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko: Sýrski teroristi použili zariadenia na chemické zbrane z Európy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská diplomatka Marija Zacharovová uviedla, že v súčasnosti sa vyšetruje, ktorí militanti a teroristi používali tieto zariadenia.

Odincovo 22. júna (TASR) - Zariadenia na výrobu chemických zbraní nájdené v sýrskom v meste Dúmá a používané militantmi, ktorí tam fungovali, boli vyrobené v západnej Európe. Vyplýva to z piatkového vyjadrenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej, o ktorom informovala agentúra TASS.

Ruská diplomatka uviedla, že v súčasnosti "sa vyšetruje, ktorí militanti a teroristi používali tieto zariadenia". Dodala, že zariadenia sú "síce improvizované, ale zároveň obsahujú aj profesionálne komponenty".

Zdôraznila, že časť týchto zariadení, ktorá je podľa expertov zhotovená na profesionálnej úrovni, "bola, bohužiaľ, vyrobená v krajinách západnej Európy".

Zacharovová taktiež potvrdila, že Rusko je pripravené poslať špecifické informácie svojim kolegom, ak o ne prejavia záujem, a taktiež "poskytnúť zodpovedajúce dôkazy, že tieto zariadenia sa do rúk teroristov a militantov dostali zo západnej Európy".