Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Rusko zaradilo spisovateľa kritického voči Kremľu na zoznam teroristov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spisovateľ, ktorý žije v Londýne, je tiež dlhoročným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva 18. decembra (TASR) - Ruská Federálna služba pre finančný monitoring (Rosfinmonitoring) zaradila v pondelok na zoznam extrémistov a teroristov spisovateľa Borisa Akunina. Ten sa z exilu vyslovil proti ruskej invázii na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

"Teroristi ma vyhlásili za teroristu," napísal na sociálnej sieti 67-ročný Grigorij Čchartišvili, známy tisícom fanúšikom detektívnymi románmi napísanými pod pseudonymom Boris Akunin. Spisovateľ, ktorý žije v Londýne, je tiež dlhoročným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ruský Vyšetrovací výbor (Sledkom) zároveň informoval, že začali trestné stíhanie Akunina za údajné "ospravedlňovanie terorizmu a verejné šírenie falošných informácií" o ruskej armáde.

K oznámeniu prichádza po tom, ako jedno z popredných ruských vydavateľstiev AST minulý týždeň oznámilo, že pozastavuje tlač a predaj kníh Akunina a ďalšieho obľúbeného autora Dmitrija Bykova, ktorí kritizovali vojnu na Ukrajine.

Krátko po tom, ako vlani 24. februára na Ukrajinu vyslali desaťtisíce ruských vojakov, ruský parlament prijal zákony, ktoré zaviedli vysoké tresty odňatia slobody a pokuty pre tých, čo vedome šíria údajne nepravdivé informácie alebo diskreditujú ozbrojené sily krajiny.