Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Ruský súd odsúdil ukrajinského vojaka za zabitie civilistu v Mariupole

Ilustračné foto Foto: TASR

Prvé tri roky z trestu strávi vo väzení a zvyšok v ruskej trestaneckej kolónii.

Moskva 8. novembra (TASR) — Ruský vojenský súd v Rostove nad Donom v stredu odsúdil zajatého ukrajinského vojaka Antona Čerednika na 19 rokov väzenia za to, že vlani v marci zastrelil v Mariupole civilistu, ktorý nevedel vysloviť ukrajinský výraz. Informovala o tom agentúra AFP.

V čase údajného činu bol Mariupol ležaci na juhu Ukrajiny na pobreží Azovského mora v obkľúčení ruských síli. Čerednik, príslušník ukrajinskej námornej pechoty, mal podľa stránky Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie 27. Marca 2022 počas hliadky spolu s ďalšími vojakmi zastaviť dvoch mužov a prikázať im, aby sa legitimovali.

Keď si uvedomil, že nie sú účastníkmi ozbrojeného konfliktu, požiadal jedného z nich, aby v ukrajinčine vyslovil slovo „paljanica“, označujúce okrúhly biely chlieb. Keď sa mu to nepodarilo, dvakrát doňho vystrelil z guľometu.

Agentúra AFP poznamenala, že slovo paljanica Rusi vyslovujú inak a ukrajinské ozbrojené sily sa takto snažia odhaľovať ruských záškodníkov, ktorí operujú hlboko za frontovými líniami.

Súd v Rostove nad Donom uznal Čerednika za vinného z vraždy, pokusu o násilné prevzatie moci, použitia zakázaných prostriedkov a metód vedenia vojny a spáchania teroristického činu. Prvé tri roky z trestu strávi vo väzení a zvyšok v ruskej trestaneckej kolónii.

Prokuratúra žiadala pre Čerednika 17 rokov väzenia. Ten sa na výsluchoch priznal, že na muža strieľal, ale preto, lebo sa správal podozrivo a domnieval sa, že sa chce zmocniť zbrane. K vražde sa priznal a svoj čin oľutoval, ale ostatné obvinenia odmietol. Podľa svojich právnikov sa má v úmysle sa proti rozsudku odvolať.