Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko uzavrelo vojenskú dohodu so Stredoafrickou republikou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Upevňujúce sa vojenské vzťahy Ruska so SAR a jeho zvýšený záujem o Afriku sa dostali do stredobodu pozornosti v júli, keď v SAR zavraždili troch ruských novinárov.

Moskva 21. augusta (TASR) - Rusko a Stredoafrická republika (SAR) uzavreli vojenskú dohodu, na základe ktorej Moskva zintenzívni výcvik ozbrojených síl SAR. Oznámila to v utorok tlačová agentúra Reuters citujúc miestne zdroje.

Upevňujúce sa vojenské vzťahy Ruska so SAR a jeho zvýšený záujem o Afriku sa dostali do stredobodu pozornosti v júli, keď v SAR zavraždili troch ruských novinárov, ktorí tam preverovali údajnú prítomnosť ruských žoldnierov.

Uvedená dohoda bola podpísaná na prebiehajúcom zbrojárskom veľtrhu neďaleko Moskvy, ktorý navštívili ministri obrany oboch krajín. Rusko v tomto roku dodalo bezpečnostným silám SAR ľahké zbrane a vyslalo tam 175 vojenských i civilných inštruktorov.

Ministerka obrany SAR Marie-Noëlle Koyarová uviedla, že dohoda urýchli ruský vojenský výcvik. To, či sa tento výcvik uskutoční v Rusku alebo v SAR pod dohľadom ruských inštruktorov, už ministerka nešpecifikovala.

Obeťami útoku, ku ktorému došlo v SAR, sa stali novinár Orchan Džemaľ, režisér a dokumentarista Alexandr Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. Venovali sa investigatívnej práci zameranej na ruskú súkromnú vojenskú spoločnosť pôsobiacu v SAR a na záujmy Ruska v rôznych odvetviach banského priemyslu v tejto africkej krajine.