Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Rusko urobilo odvetu za ukrajinské útoky na energetickú infraštruktúru

Hasiči kontrolujú škody po ruskom leteckom útoku v Kyjeve v pondelok 25. marca 2024. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo uvádza, že v reakcii na to podniklo teraz skupinové údery vykonané za pomoci vysokopresných striel s dlhým doletom i bezpilotných lietadiel.

Moskva 5. apríla (TASR) - Rusko v piatok oznámilo, že nedávne útoky ruskej armády na Ukrajine boli "reakciou" na ukrajinské útoky na ruský energetický sektor. Terčom týchto ukrajinských útokov boli aj ropné a plynárenské zariadenia, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany spresnilo, že od 31. marca ruská armáda podnikla proti Ukrajine 39 útokov "v reakcii na pokusy kyjevského režimu poškodiť zariadenia v ropnom, plynárenskom a energetickom sektore Ruska".

Ukrajina od začiatku vojny rozpútanej Ruskom vyslala desiatky bezpilotných lietadiel do útokov na objekty energetickej infraštruktúry vrátane ropných rafinérií, z ktorých niektoré sa nachádzali aj stovky kilometrov od hraníc.

Ruské ministerstvo uvádza, že v reakcii na to podniklo teraz skupinové údery vykonané za pomoci vysokopresných striel s dlhým doletom i bezpilotných lietadiel.

Ako ich ciele na Ukrajine ruský rezort obrany uviedol zariadenia energetického priemyslu, vojensko-priemyselného komplexu, systémy ukrajinskej protivzdušnej obrany, sklady palív, miesta dočasného rozmiestnenia ukrajinských jednotiek a zahraničných žoldnierov, tvrdí vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo obrany. Dodalo, že všetky stanovené ciele boli pri útokoch zasiahnuté.

Ruské údery na ukrajinské elektrárne od konca marca spôsobili škody za miliardy dolárov a viedli k núdzovému výpadku prúdu v niekoľkých regiónoch.

Ruské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej zvodke ďalej uviedlo, že dobylo dedinu Voďane, ležiacu asi päť kilometrov severozápadne od mesta Doneck na východe Ukrajiny.

Moskva v posledných mesiacoch dosiahla na východnom fronte viacero úspechov, lebo Ukrajina zápasí s nedostatkom munície a meškaním pomoci od svojho najväčšieho spojenca - Washingtonu.