Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Rusko: Únik dokumentov bol možno úmyselný, USA nás chceli oklamať

Na archívnej snímke Sergej Riabkov Foto: TASR

Keďže USA sú stranou konfliktu (na Ukrajine) a v podstate voči nám vedú hybridnú vojnu, je možné, že takéto spôsoby sú využívané na oklamanie oponenta, teda Ruskej federácie, povedal Riabkov.

Moskva 12. apríla (TASR) - Únik amerických tajných dokumentov o vojne na Ukrajine mohol byť riadený vládou USA s cieľom oklamať Moskvu, uviedol v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov pre tamojšie tlačové agentúry. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Riabkov spochybnil pravosť týchto dokumentov. "Keďže USA sú stranou konfliktu (na Ukrajine) a v podstate voči nám vedú hybridnú vojnu, je možné, že takéto spôsoby sú využívané na oklamanie oponenta, teda Ruskej federácie," povedal.

Spomínané dokumenty, ktorých únik vyšetruje americké ministerstvo spravodlivosti, obsahujú utajené informácie o bojoch na Ukrajine, ako aj tajné hodnotenia spojencov USA vrátane údajných špionážnych aktivít Washingtonu voči Izraelu, Južnej Kórei či Ukrajine.

Spojené štáty podľa jedného z dokumentov vyjadrili obavy ohľadom kapacít ukrajinských síl brániť sa voči ruským útokom. Denník The Washington Post citoval v utorok z ďalšieho dokumentu, ktorý spomínal pochybnosti USA o úspechu plánovanej jarnej protiofenzívy Kyjeva.

AFP dodáva, že mnohé zo zverejnených dokumentov už nie sú dostupné a USA pracujú na ich stiahnutí.